Найпоширеніші міфи про пиво

Найпоширеніші міфи про пиво
Поширити в соціальних мережах:

Розвінчуємо найпопулярніші міфи про пінний напій!

Пиво має бути крижаним

Ідеальною температурою подачі в залежності від його сорту буде температура від 4 до 13ºC, а все, що холодніше – це маркетинговий прийом, що змушував нас протягом десятиліть випивати більше через неможливість як слід розкуштувати смак. Верхові сорти, такі як пшеничні німецькі та бельгійські, елі, портер, стаут, краще розкриваються при температурі не нижче 12 градусів.

Темне пиво міцніше і щільніше, ніж світле

Темне пиво відрізняється тільки тим, що в затор додають карамелізований і/або палений солод. Є купа темних сортів з низькою щільністю. Міцність теж ніяк не пов'язана з кольором.

З пивом треба їсти морепродукти або хоча б сухарики з часником

Гарне пиво не вимагає супроводу у вигляді продуктів з яскравим смаком. Хочеться їсти – їж, а потім пий пиво. Якщо неодмінно треба закусити, то оптимальним буде сир.

Хміль це алкоголь

Хміль – це гіркота, смак, аромат і піна. А технологічно хміль потрібен для коагуляції (осадження) білка в киплячому суслі. В пиво його почали додавати не відразу, кілька тисяч років обходилися без нього. Першим додумалися монахи на початку другого тисячоліття нашої ери.

У міцне пиво додають спирт

Дріжджі природним шляхом можуть дати до 13 градусів – навіщо спирт переводити? Ніхто і не переводить. Тим більше що це заборонено законом. Без спирту обійшлися і творці найміцнішого пива в світі.

Розливне пиво крутіше

Ні краплі. Все ллється з одних і тих же танків. Різниця в тому, що пляшкове ти відкрив і випив відразу, а кегу відкрили і п'ють кілька днів. Є виробники (ті ж бельгійські монастирі), які взагалі не випускають пиво інакше як в пляшках. А є сорти пива, для яких бродіння в пляшці є обов'язковим етапом технології.

Пиво належить пити в три ковтки

Цей міф зазвичай супроводжується словами "А ось в Німеччині ...". На Октоберфесті, приміром, літрові кухлі. Спробуй-но це осушити в три ковтки!

"Живе" пиво крутіше

"Живе" пиво – це таке пиво, в якому бовтаються дріжджі. Виробники твердять про його корисність. Пиво заради користі п'ють або заради задоволення? Для користі їж риб'ячий жир. На додачу під терміном "живе" деякі халтурники впарюють невиброженну рідину, зварену на дешевому обладнанні.

Пиво можна пити прямо з пляшки

Категорично не можна. Левову частку тих відчуттів, які ми приймаємо за смакові, насправді нюхові. Шийка пляшки позбавляє нас критично важливих відчуттів.

Сорти пива створюють пивовари

Ні, маркетологи. Вивчають ринок, роблять висновок, якого сорту не вистачає в лінійці.

Смак залежить від солоду, хмелю і води

Більшою мірою він залежить від пивовара. Два пивовара на одному і тому ж обладнанні і з одного матеріалу зварять два різних пива. Зварити пиво – це не просто змішати і поставити бродити. Тільки на етапі затирання можливі тисячі варіантів дій.

Все темне пиво однакове на смак

Темний колір пива говорить лише про те, що для його приготування використовувався обсмажений солод, але ні слова про смак, кількість хмелю, гіркоту або міцність. Та й міцним воно не обов'язково має бути – склянка Guinness Draught, наприклад, має всього 4% спирту, легку консистенцію і зовсім небагато калорій в порівнянні з іншими, навіть світлими сортами.

Витримане пиво краще, ніж свіже

Не краще – воно просто інше. Та й то не завжди витримка за аналогією з віскі і коньяком може додати щось цікаве смаку пива. Найчастіше пивовари-ремісники заповнюють льохи власним пінним напоєм для певного кола любителів, щоб подивитися, до чого можуть дійти дріжджі, якщо їм дати ще трохи "пограти". У 99,9% випадків ви навряд чи пошкодуєте, якщо віддасте перевагу витриманому пиву.

Від пива гладшають 

У пиві немає цукру, тому воно менш калорійне, ніж вино або лимонад. Але, як і будь-який алкоголь, пиво збуджує апетит. Якщо заїдати його калорійною їжею, то проблеми з вагою виникнути можуть.

У пиві є жіночі гормони

Фітоестрогени – рослинний аналог жіночих статевих гормонів. Вони дійсно є в хмелі, який додають в пиво, але потрібно знати, що на 100 літрів пива використовується всього 100-300 грамів хмелю. Цей гормон присутній і в інших продуктах харчування, наприклад, в редисці, бобових або м'ясі травоїдних тварин, але про них міфи чомусь не складають.

За матеріалами SteakLovers та Мaxim

Читайте також: 

Світ може залишитися без пива

Пиво врятує від раку

20 шокуючих фактів про алкоголь, про які ви не здогадувались

Як пити і не спитися – секрети вживання алкоголю

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Заразна, невиліковна та завжди смертельна: в США перші випадки смерті людей від епідемії «зомбі-оленів»
Заразна, невиліковна та завжди смертельна: в США перші випадки смерті людей від епідемії «зомбі-оленів»

Викликає аномальне згортанням білків і робить дірки у мозку…

Таємниця Місяця: у 1962 році співробітник НАСА виявив, що супутник Землі в середині порожній
Фейкові аккаунти як елемент ІПСО: росія використовує українську символіку та мову для впливу на українців
Сміх у війні: як український народ перетворює гумор на свою суперсилу?
Сміх у війні: як український народ перетворює гумор на свою суперсилу?

Навіть перед лицем смертельної небезпеки, гумор став…

Скелети велетнів, таємничі мумії та відбитки величезних рук: у Неваді є печера, де могли жити рудоволосі велетні
Стрічка «Дім Ґуччі» Рідлі Скотта з'явилася на Київстар ТБ: як подивитися без додаткової плати
Стрічка «Дім Ґуччі» Рідлі Скотта з'явилася на Київстар ТБ: як подивитися без додаткової плати

Сенсаційна історія вбивства, божевілля, гламуру і жадібності…

Читати більше