Найчастіше людей кам’яного віку вбивали харчові отруєння та поцілунки

Найчастіше людей кам’яного віку вбивали харчові отруєння та поцілунки
Поширити в соціальних мережах:

Небезпека була невід’ємною складовою життя стародавніх людей…

Дослідження вчених зі Стокгольмського університету та Шведського музею природної історії розкривають страшну картину життя людей у кам’яному віці. Боротьба з хижаками, жахливими погодними умовами та дефіцитом їжі були для них повсякденними справами. Небезпека була невід’ємною складовою життя стародавніх людей. Важко уявити, але смертельно небезпечними були навіть звичайні поцілунки, пише видання iflscience.

Вчені провели ряд аналізів, які показали від чого найчастіше могли помирати люди кам’яного віку.  Завдяки дослідженню, яке було опубліковане в журналі Scientific Reports, науковцями було виявлено ряд бактерій, які могли призвести до смерті у ті часи. Серед них й Yersinia pestis, бактерія, яка викликає чуму. 

«Чим більше люди спілкувалися, тим більше можливостей у них було заразити один одного. – пояснив Андерс Гетестрем, один з авторів дослідження та професор молекулярної археології в Стокгольмський університет – Але найбільш помітними в цьому дослідженні є інфекції, що поширювалися через їжу».

Дослідження показало, що серед мікробіома стародавніх скандинавів були знайдені бактерій, які сьогодні асоціюються з харчовими отруєннями та інфекціями, такими як Salmonella enterica та Yersinia enterocolitica.

На другому місці, після харчових смертей, смертельно небезпечними були… поцілунки. Адже ще одним поширеним мікроорганізмом, знайденим серед зразків, є Neisseria meningitidis, вид бактерії, відповідальний за менінгококову інфекцію. До речі, близько 10% населення сучасності досі мають ці бактерії, які не шкідливо для носія живуть у горлі та носовій порожнині. Проте ситуація може змінюватися, коли вони потрапляють до людини з ослабленим імунітетом.

«Бактеріальні захворювання, які ми виявили у людей кам’яного віку, сьогодні легко лікувати антибіотиками, але тоді вони могли бути смертельними», – заявила автор дослідження Нора Бергфельдт з кафедри зоології Стокгольмського університету.

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Двобій між Джойсом і Чісорою транслюватимуть ексклюзивно на Київстар ТБ з відомими коментаторами у вільному доступі
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо

А також про те, які кліматичні зміни можуть чекати Україну та до чого потрібно готуватися…

Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)
Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)

Автор ролика стверджує, що йому вдалося приручити справжнього гнома…

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Партизан»
«Загублений світ» розкаже про тренди в архітектурі, які змінюють світ і скоро змінять Україну
Замурована в стіну 4 000 років тому: на Кіпрі знайшли стародавній моноліт з рештками жорстоко вбитої жінки
Читати більше