Національний архівний фонд України є одним з найбільших у Європі, це 86 млн одиниць: як його захистити в умовах війни?

Національний архівний фонд України є одним з найбільших у Європі, це 86 млн одиниць: як його захистити в умовах війни?
Поширити в соціальних мережах:

Українські архіви перебувають під величезною загрозою через російську агресію...

Голова Державної архівної служби Анатолій Хромов дав інтерв’ю журналісту популярного німецького часопису «Шпігель» і розповів про те, що нині українські архіви перебувають під величезною загрозою через російську агресію. Оскільки путін заперечує національну ідентичність України, то й не дивно, що першими під обстріл російських окупантів потрапили архівний відділ СБУ м. Чернігова, а також Державний архів Харківської області Також раніше ми розповідали, як на окупованих територіях поліцаї знищують українську літературу

Анатолій Хромов зазначає, що в Бучі та Ірпені архіви теж, ймовірно, постраждали від великої пожежі. На разі не відомо, ні про стан будівлі архіву в цій місцевості, ні про його працівників.

Знищення архівів можна розглядати, як частину культурного геноциду. Гаазька конвенція про захист культурних цінностей у разі збройних конфліктів 1954 року, до якої приєдналися і росія, і Україна, спрямована на «захист рухомого та нерухомого майна, що має велике значення для культурної спадщини всіх народів». Анатолій Хромов, зауважує, що росія не дотримується цих домовленостей, і це не вперше:

«Коли вона анексувала Крим, росія заявила, що тепер документи Криму належать до її власного архівного фонду. Вони вкрали нашу частину архівної спадщини»

За словами Анатолія Хромова Національний архівний фонд України є одним з найбільших у Європі, це 86 млн одиниць зберігання. Найдавніші документи, це берестяні грамоти, датовані 12 століттям. Важливими є документи, що свідчать про незалежність України. Серед них Акт Злуки від 22 січня 1919 року, яким закріплено об’єднання заснованої у 1917 році Української Народної Республіки із Західноукраїнською Народною Республікою. Радянський Союз, що сформувався значно пізніше, поглинув цю територію.

Дві сусідні країни суттєво відрізняються ставленням до радянської спадщини, якщо Україна розсекретила та відкрила доступ до архівів колишнього КДБ, то в Росії вони лишаються закритими. Так, як і Архів президента рф. Невідомо, скільки документів приховує Кремль.

«Україна, навпаки, має на секретному зберіганні лише 0,3 % своїх документів. Цей показник навіть нижче міжнародної норми у 4–5%», - говорить Анатолій Хромов

Нині чималі зусилля спрямовані на порятунок архівів. У Польщі за допомоги британських колег закуплено вогнетривкі сейфи для документів. Але звідки і куди проводиться евакуація архівів – інформація нині засекречена.

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Привласнення борщу: як і навіщо росіяни намагаються красти страви в інших країнах
Найнеймовірніша підводна знахідка: у Балтійському морі знайшли космічний корабель
На телеканалі 2+2 прем’єра документального спецпроєкту «Спротив»
На телеканалі 2+2 прем’єра документального спецпроєкту «Спротив»

Про людей, які перебувають в окупації та чинять опір…

На телеканалі 2+2 трансляція матчу «Дніпро-1» - «Кривбас»
Реслінг-шоу Backlash France покажуть на Київстар ТБ у вільному доступі: коментуватимуть Бєлкін та Новак
«Загублений світ»: вражаючі рекорди українців під час війни
«Загублений світ»: вражаючі рекорди українців під час війни

Про тих, хто своїми здобутками та жагою до перемоги щодня підвищують статус України…

Читати більше