Окупанти знищують українські архіви, де зберігалися документи про репресії радянського режиму проти українців

Окупанти знищують українські архіви, де зберігалися документи про репресії радянського режиму проти українців
Поширити в соціальних мережах:

На Чернігівщині згорів архівний підрозділ СБУ…

У Державній архівній службі повідомляють про випадки цілеспрямованого пошкодження будівель державних архівів у Харкові та Чернігівщині.

«Наразі відомо про знищення як мінімум одного архіву - на Чернігівщині. Згорів архівний підрозділ СБУ. Це документи, які стосуються репресій радянського режиму проти українців. Також ми знаємо, що пошкоджено як мінімум декілька будівель, зокрема в Харкові, але станом на сьогодні документи вціліли. Але ми не знаємо, що відбувається з деякими відділами районних державних адміністрацій на тимчасово окупованих територіях. На жаль, немає відомостей про стан будівель, а також долю архівістів, які там залишались», - розповів Анатолій Хромов, голова Державної архівної служби України

Чи вдасться зберегти архівні документи поки невідомо, про втрати та збережені документи можна буде говорити вже після звільнення територій від російських окупантів.

Також Анатолій Хромов зазначив, що для росії звичною справою є крадіжка українських архівних документів, як це було за радянських часів та після захоплення Криму та Донбасу. Росархів — частина пропагандистської машини країни-агресора.

«З першого дня війни ми почали працювати над тим, щоб до Росархіву буди застосовні санкції. Державна архівна служба України написала відповідне звернення до Міжнародної ради архівів. Звернення підтримали багато наших колег, передусім архівні установи країн Балтії, західної Європи, Америки, Канади тощо. Ще 10 березня відбулося позачергове засідання виконавчої ради Міжнародної ради архівів, на якому було ухвалено рішення про зупинення відносин Ради з усіма архівними установами росії та республіки берусь, які є членами організації. Вони також не зможуть брати участь у будь-яких міжнародних заходах та конференціях. В політичному плані це означає повну ізоляцію, в практичному - блокування в подальшому будь-яких проєктів, які могли підтримати розвиток архівної справи в рф та білорусі, наприклад, в оцифруванні документів, матеріально-технічної допомоги тощо», - зазначив Хромов

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Таємниці крові: чому резус-негативні люди можуть бачити духів та привидів?
Таємниці крові: чому резус-негативні люди можуть бачити духів та привидів?

Кров завжди вважалася священною у різних культурах світу…

Артефакти віком від 1700 до 6000 років до н.е. знайшли у шлунку алігатора: як вони туди потрапили?
Артефакти віком від 1700 до 6000 років до н.е. знайшли у шлунку алігатора: як вони туди потрапили?

Це настільки неймовірно, що не можна залишити без уваги…

Майбутнє медицини в об'єктиві українських розробників: унікальна діагностика організму через око
«Ці люди дорожче коштують, ніж генерали»: кремль грає на зажерливості та его російських пропагандистів
«Живі консерви» кам'яного віку: 50 000-річний панцир черепахи розповів про харчові звички наших предків
Повний скелет та гніздо з яйцями: в Кременчуці знайшли докази того, що в Україні жили динозаври
Читати більше