Мумія, яка «кричить»: таємницю 3500-річної єгиптянки із моторошним виразом обличчя розгадано

Мумія, яка «кричить»: таємницю 3500-річної єгиптянки із моторошним виразом обличчя розгадано
Поширити в соціальних мережах:

І це не недбале бальзамуванням, а агонія…

Нові дослідження виявили дивовижні деталі про стародавню єгиптянку, чия мумія залишалася в жахливій позі, схожій на крик, протягом 3500 років. Автори дослідження, опублікованого в  журналі Frontiers in Medicine, припускають, що вираз обличчя мумії може бути пов'язаний з агонією, яку вона переживала перед смертю, а не з неакуратним бальзамуванням.

Як пише видання iflscience, мумія була вперше виявлена в 1935 році під гробницею королівського архітектора Сенмута в Дейр-Ель-Бахарі, поблизу Луксора. Її поховали в 15 столітті до нашої ери. Тіло прикрашене чорною перукою та має роззявлений рот, що створює страхітливий вигляд.

ыввчч

Дослідники зазначають, що мумії з відкритим ротом зустрічаються рідко, адже єгипетські бальзамувальники зазвичай обгортали нижню щелепу навколо черепа, щоб утримувати її закритою. Дві інші відомі мумії з подібним виразом обличчя зазнали особливого посмертного лікування: одну стратили за змову проти Рамзеса III, а інша була жертвою трупного задубіння.

Попередні теорії пояснювали широкий роззявлений рот «мумії, що кричить» нестандартною практикою муміфікації, оскільки її внутрішні органи не були видалені. Однак нові дослідження показали інше. Використовуючи інфрачервону спектроскопію з перетворенням Фур'є, вчені виявили, що тіло було забальзамоване дорогими іноземними матеріалами, такими як ялівець і ладан, які привезли з Середземномор’я, Східної Африки або Південної Аравії.

«Це свідчить про високу якість муміфікації, що суперечить попереднім уявленням про погане бальзамування, - зазначає автор дослідження доктор Сахар Салім – Жінка померла у віці 48 років, мала зріст 1,54 метра. Її особа залишається невідомою, але поховання з руками в паху вказує на те, що вона не була королівської крові».

Додаткові дослідження показали, що жінка страждала на легкий артрит хребта та втратила кілька зубів, можливо, через втручання стародавнього стоматолога. Її волосся було фарбоване хною та ялівцем, а перука з волокон фінікової пальми оброблена кристалами кварцу, магнетиту та альбіту, що надавало їй чорного блиску.

Вираз обличчя мумії, ймовірно, пов'язаний з «трупним спазмом», який виникає під час травматичної або насильницької смерті. У такому випадку м'язи щелепи скорочуються, зберігаючи крик на обличчі.

«Крикливий вираз обличчя мумії може свідчити про те, що жінка померла, страждаючи від болю», - додала Салім.

Однак, причина смерті залишається невідомою. Дослідники дійшли висновку, що справжні обставини смерті та причина такого виразу обличчя жінки неможливо встановити з упевненістю.

Читай також:

Всі фото: Sahar Saleem

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Продають серця, кістки та очі українців Заходу: нові фейки рф про «чорну трансплантологію» в Україні
Русалки та гігантські соми, які виповзають на берег: нові свідчення мутантів Чорнобиля
Русалки та гігантські соми, які виповзають на берег: нові свідчення мутантів Чорнобиля

Риби в зоні відчуження можуть досягати трьох метрів у довжину…

Немовля і двоє дітей в одній могилі: в кургані, віком 7600 років, знайшли ще один дитячий скелет
Немовля і двоє дітей в одній могилі: в кургані, віком 7600 років, знайшли ще один дитячий скелет

Сталося це під час розкопок кургану Домузтепе у південній Туреччині…

Таємна змова американських мільярдерів: чому насправді заборонили використання конопель?
Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Рух»
Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Рух»

7-й тур Української прем'єр-ліги…

Броня безсмертя: до V століття померлих правителів Китаю одягали в таємничий костюм з нефриту
Читати більше