1 липня весь світ святкує «Міжнародний день курячих крилець»
Як день, так і свято! А найцікавіше, що більшість дивних та незвичайних урочистостей приходить до нас з-за кордону. Так, наприклад, 1 липня весь світ відзначає «Міжнародний день курячих крилець».
Як ви здогадалися, прабатьком цього свята стала Америка у 1977 році, де справжній культ їжі. Більшість американців не уявляє свого життя без фаст-фуду. І «курячі крильця» - одне з улюблених страв. Тому і відзначають «Національний день крилець» з розмахом – продавці ставлять спеціальну ціну на курятину та по всій країні проводяться конкурси на швидкісне поїдання крилець.
Цікаві факти про курячі крильця в Америці:
- Американці з'їдають в рік близько 28 мільярдів курячих крилець
- Якщо викласти в довжину курячих крил, що з'їдаються американцями щорічно, вони обіймуть всю нашу планету, не одним, а двома кільцями.
- 39-річна Моллі Шулер з Небраски з'їла 501 куряче крило за 30 хвилин, це близько 17 штук в хвилину або майже ціле крило кожні три секунди.
В Україні свято «Міжнародний день курячих крилець» не настільки популярне, проте крильця як їжа – відмінний варіант для сімейного пікніка або п'ятничних посиденьок з друзями. А так як скоро вихідні, редакція сайту телеканалу «2+2», знайшла найсмачніші і швидкі рецепти курячих крилець.
КУРЯЧІ КРИЛЬЦЯ БАРБЕКЮ НА МАНГАЛІ
- 800 г курячих крилець
- 1 шт. ріпчастої цибулі
- половина лимона
- 4 зубчики часнику
- сухі спеції та сіль за смаком
Спосіб приготування:
Цибулю нарізати півкільцями, посолити. Потім додати крильця, сухі спеції та потиснути все руками (не сильно, тільки аби м'ясо рівномірно покрилося спеціями та соком цибулі). За бажанням додати: нарізаний часник і кілька часточок лимона. Далі – маринад.
Інгредієнти для маринаду:
- 8 ст.л. соєвого соусу
- 4 ст.л. рослинної олії
- 2 ст.л. меду
- гірчиця зерниста
У соєвий соус додати рідкий мед, зернисту гірчицю, сік часточки лимона, влити рослинне масло. Все ретельно перемішати і залити крила. Залишити при кімнатній температурі маринуватися на 1-1,5 години. Після – нанизати крильця на шампур та смажити на багатті або мангалі.
ГОСТРІ КУРЯЧІ КРИЛЬЦЯ НА МАНГАЛІ
- 2 кг курячих крилець
- 12 зубчиків часнику
- 2 ст.л. кетчупу
- 1 ст.л. гірчиці
- 4 ст.л. соєвого соусу
- 0,5 ч.л. чорного меленого перцю
- 1 ч.л. приправи для курки, орегано, розмарину, базиліку, паприки, червоного меленого перцю
- 1 шт. перець чилі
- сіль за смаком
Спосіб приготування:
Перекладаємо м'ясо у велику та глибоку ємність. Додаємо до крилець розмарин, орегано, базилік, чорний мелений перець та приправу для курки. Перемішуємо. Кладемо в ємність 1 столову ложку гірчиці, 2 столові ложки кетчупу і 4 столові ложки соєвого соусу. Ще раз перемішуємо. Щоб зробити крильця гострими, додаємо до них 1 чайну ложку паприки, 1 чайну ложку меленого червоного перцю та трохи солі. Перець чилі нарізаємо маленькими кільцями. Додаємо їх до крилець. Розмішуємо курку так, аби маринад рівномірно розподілився куркою. Маринуємо 60 хвилин у холодильнику. Потім викладаємо на решітці (або нанизуємо на шампури) і обсмажуємо по 3 хвилини з кожного боку.
РЕЦЕПТ МЕДОВО-ГІРЧИЧНОГО МАРИНАДУ
- 700 г курячих крилець
- 4 ст. л. меду
- 3 ст. л. гірчиці
- 2 ст. л. солі
- 3 ч.л. чорного меленого перцю
- 1 великий або 2 маленьких зубчики часнику
Спосіб приготування:
Для приготування маринаду очистіть та видавіть часник, додайте ложку гірчиці, дрібку солі, чорний перець, а потім полийте все це свіжим рідким медом. Ретельно перемішайте і додайте крила. Потім знову перемішайте і поставте маринуватися 4-5 годин. Потім викладіть крильця на решітці (або нанизати на шампури) і обсмажте по 3 хвилини з кожного боку.