Новий тип солодкої культури створили випускники Вінницького аграрного університету…
Випускники Вінницького національного аграрного університету створили новий тип солодкої кукурудзи, яку можна, і навіть треба споживати сирою, пише SEEDS.
«Ми почали створювати та випробовували сорти спочатку на теренах аграрного університету, а потім на власній селекційній ділянці», – згадує керівник компанії та винахідник Михайло Нагорняк.
Українським науковцям вдалося створити нову унікальну кукурудзу, яка поєднує зерна з різною цукристістю та смаком на одному качані. За смаковими властивостями вона подібна до глясе (поєднання кави з морозивом).
«До винайдення такої кукурудзи ми пройшли довгий шлях. Це – абсолютна нова генетика. У всьому світі таку кукурудзу називають синергетичною, від синергії різних типів цукрів та смаків на одному качані», – розповідає Михайло Нагорняк.
Селекціонери з Вінниці хотіли створити аналог популярного американського сорту Добриня, тільки з українською пропискою. Однак результат виявся небагато кращим – вдалося створити новий глясе-тип, в якому присутнє унікальне поєднання природних цукрів: фруктози та сахарози:
«Цю кукурудзу можна їсти навіть сирою – зерна такі соковиті, як стигле яблуко. Коли ми вперше дегустували подібні сорти, то люди не могли повірити, що таке можливе. Кожен знаходив своє пояснення: одному смакувало наче яблуко, іншому – наче херсонський кавун. Різні поєднання цукрів на одному качані надають незвичного присмаку, зокрема ягідного чи фруктового».
Читайте також: