Археологія їжі: в турецьку неолітичному місті відкопали найдавніший хліб у світі, якому 8600 років

Археологія їжі: в турецьку неолітичному місті відкопали найдавніший хліб у світі, якому 8600 років
Поширити в соціальних мережах:

Археологи виявили піч із залишками їжі…

Стародавнє поселення Чатал-Гьоюк, рештки якого розташовані у центральній частині Туреччині, зберегло не лише каміння минулих часів, але і рештки їжі. Як повідомляє видання arkeonews, археологи виявили там напівзруйновану піч, а в ній хліб, який, ймовірно, є найдавнішим у світі.

іваа

Чатал-Гьоюк є одним із перших побудованих людських поселень. Воно визначається щільно заставленими глинобитними будинками, прикрашеними картинами та символами. Його населення колись сягало 8 000 осіб, що робило його одним із найбільших поселень свого часу.

За допомогою аналізів встановлено, що знайдений хліб, збережений у печі в районі під назвою «Мекан 66», є ферментованим, а його вік складає 8 600 років. Голова комітету з розкопок, доцент Алі Умут Тюркджан назвав його «найдавнішим у світі»:

«Ми можемо сказати, що ця знахідка з Чатал-Гьоюк є найдавнішим хлібом у світі. Це скорочена версія буханки. Він не випікався, а ферментувався і дійшов до наших днів з крохмалем всередині. Такого прикладу ще не було в історії».

Ця знахідка відображає важливість археології їжі, яка дозволяє краще розуміти культурні та соціальні аспекти минулих цивілізацій. А також – є ще одним свідченням значення інновацій та розвитку цієї давньої цивілізації.

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше