7 правил нічного водіння, які збережуть вам життя

7 правил нічного водіння, які збережуть вам життя
Поширити в соціальних мережах:

Згідно зі статистикою, аварії зі смертельним результатом відбуваються вночі утричі частіше, ніж в денний час. Пропонуємо вам запам’ятати кілька простих правил, які збережуть життя під час поїздки уночі.

Щороку в дорожньо-транспортних пригодах в державах-членах Європейського Союзу гине більше 40 000 людей та більше одного мільйона постраждалих. Рекомендуємо ставитися до нічних поїздок на авто з підвищеною відповідальністю, а від неприємних ситуацій вас врятують прості правила.

Крім усім відомих правил, на зразок хорошого самопочуття, потроєної уважності і періодичних зупинок на довгому шляху, існує ще кілька практичних порад.

  • Не дивіться на світло зустрічних машин

Яскраві вогні в нічний час серйозно порушують концентрацію водіїв. Річ у тім, що при наявності в машині лише мінімального освітлення приладової панелі, очі сильно розслабляються і починають відволікатися на яскраві дорожні знаки та світло фар зустрічних машин. Найкраще – це зберігати пильність і контролювати себе. Якщо у автомобіля позаду вас збитий приціл фар і вони світять занадто високо, засліплюючи вас, просто поверніть дзеркало заднього виду, щоб відбити світло.

  • Тримайте дистанцію

Удень реакція на різку зупинку автомобіля попереду швидша, адже гальмування помітно відразу. Ви навіть можете помітити перешкоду задовго до того, як це зробить водій перед вами. У нічний час зір має тенденцію розсіювати фокус і ви не встигаєте відреагувати на різкий рух вчасно.

Також варто зауважити, що занадто притискаючись до авто інших водіїв, ви банально змушуєте людей нервувати. По-друге, відволікаючий ефект може викликати світло ваших фар: адже чим ближче ваша машина, тим сильніше відбивається світло в бічних дзеркалах передньої машини.

  • Правильно налаштуйте і відполіруйте фари

Що стосується прицілу фар, то навіть в абсолютно нових автомобілях буває таке, що вони налаштовані нерівномірно або світять нижче, ніж слід. І навіть правильно налаштовані фари можуть світити занадто тьмяно. Найчастіше це відбувається через бруд і запилення, тому кращим рішенням буде купити спеціальні засоби для полірування фар і, звичайно ж, не лінуватися регулярно їх мити.

  • Тьмяне освітлення у салоні і на приладовій панелі

Подорожуючи з яскраво освітленим салоном, ви погіршуєте собі бачення дороги та перешкод. Радимо просто зменшити яскравість усіх приладів у салоні. Те ж саме стосується і радіо: вимкнути або приглушити екран буде зовсім не зайвим. Не залишайте ввімкненими будь-які інші електронні предмети: мобільний телефон або ноутбук. Світло від екрану приладів неминуче відкидає відблиски, що також створює небажаний відволікаючий ефект.

  • Очистіть і налаштуйте всі дзеркала

Брудні дзеркала відбивають світло від автомобілів позаду вас в більш широкій, розсіяній формі, що може сприяти появі зайвих відблисків. Крім того, варто заздалегідь подбати про те, щоб не тільки почистити, але і правильно налаштувати їх. Найкраще направляти дзеркала злегка вниз, щоб бачити автомобілі позаду.

  • Користуйтеся протитуманними фарами

Протитуманні фари націлені не надто високо, тому що туман часто висить не вище півметра над дорогою. Тому світло, спрямоване прямо або вище, викликає відблиски, які не тільки не покращують вам видимість, але і сліплять зустрічних водіїв. Протитуманки можуть бути корисні не тільки в умовах поганої видимості через погоду (туман, дим, сніг, дощ), але і в нічний час при використанні спільно з ближнім або дальнім світлом.

  • Як найкраще уникати зіткнення з тваринами у нічний час

На темних сільських дорогах тварини снують всюди, і ця зустріч може виявитися фатальною не залежно від їх розмірів. Наближення тварини можна помітити завчасно, якщо звернути увагу на відбивання: пара крихітних яскравих плям на відстані – чіткий сигнал того, що трохи попереду жива істота.

Варто дотримуватися швидкісного режиму або навіть віддати перевагу меншій швидкості. Тварини, як правило, йдуть за світлом. Якщо ви зустрінете на дорозі зайця, то спочатку він інстинктивно кидається в траву, але потім змінить траєкторію і кинеться прямо під машину, адже реагує на світло. Тому спроба об'їхати перешкоду може не спрацювати і тварина все одно з’явиться у вас під колесами.

Джерело: adme.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Під маскою пропаганди» розкриє деталі методів «Фургон з оркестром» та «Багаторазове повторення»
Біонічні протези: коли людина керує штучною рукою силою думки
Біонічні протези: коли людина керує штучною рукою силою думки

Новітні розробки дозволяють не лише відновити функціональність втрачених кінцівок, але й…

Business Breakfast з Володимиром Федоріним від Forbes відтепер доступний на Київстар ТБ
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину

Все завдяки санкціям та злагодженій роботі ЗСУ, СБУ та ГУР…

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

Читати більше