Історія українського Різдва: чи обов'язково на столі має бути саме 12 страв?

Справжня історія

Досліджуємо разом…

Чи обов’язково накривати стіл дванадцятьма стравами на Різдво? Це питання вже не одне століття хвилює українців. І от нарешті чітку відповідь на нього дала історик, дослідниця гастрономічної культури України та засновниця проекту «їzhakultura» Олена Брайченко в проєкті дослідника історії Акіма Галімова.  

Як виявляється, традиція готувати саме 12 страв, за числом апостолів або місяців у році, закріпилася в нашій культурі відносно недавно. Тому, що раніше, в голодні роки, обходилися тим, що було в коморі та сусідньому лісі. Чому ж тоді ми так наполегливо дотримуємося цього звичаю? 

Відповідь криється в сучасних реаліях. Олена Брайченко зазначає, що в 90-х роках розпочався справжній ренесанс українських традицій:

«Люди почали шукати свої корені, досліджувати історію свого народу. Це було пов'язано з тим, що радянська влада багато років придушувала національну самосвідомість. Сьогодні ми свідомо відтворюємо звичаї, які колись були частиною нашого життя, але з часом забулися. Цей процес називається вторинна фольклоризація. Ми не просто слідуємо сімейним традиціям, а активно шукаємо нові знання про нашу культуру в книгах, на лекціях та в медіа».

Отже, 12 страв – це скоріше данина традиції, аніж обов’язкова умова святкування Різдва. Важливішими є страви, які відіграють ключову обрядову роль і символізують свято.

Що ж тоді має бути на святковому столі? Про це розповів Акім Галімов у спеціальному випуску до Різдва. Дивись просто зараз: 

Читай також:

У сучасному світі, де глобальні новини змінюються щохвилини, ми часто чуємо про Раду Безпеки ООН та її впливових членів.
24052025
Ми щодня дивимося на них, вони пливуть над нами, змінюючи обриси та кольори. 
На відміну від багатьох інших установ, які намагалися б приховати такий ляп, музей вирішив діяти відкрито. 
На жаль, фальшивки – це не лише про картини відомих художників чи розкішні прикраси.