Які таємниці приховує Маріанська западина?

Загублений світ
Поширити в соціальних мережах:

Ви думаєте життя без світла неможливе? Дивні створіння, що живуть на глибині Маріанської впадини, пристосувалися до найжорсткіших умов.

Маріанський жолоб – найглибше місце на планеті. Її найглибша точка – Безодня Челленджера, майже 11 км вниз від поверхні. Досі вважалося, що життя там неможливе. Адже немає світла – немає фотосинтезу.

У 1960 році експедиція у складі океанолога Жана Пікара та лейтенанта ВМС США Дона Уолша вперше досягла дна Маріанської западини. Яким же було їх здивування, коли на глибині понад 6км вони зустріли риб та інших живих створінь. До цього науковці були переконані, що без світла життя неможливе. Та вони помилялися. Зовсім нещодавно океанологи дізналися як істоти можуть виживати за таких складних умов. Бактерії на гігантських глибинах навчилися користуватися сірководнем, який виділяється з-під дна унаслідок вулканічної активності.

Вже у 80-тих роках 20-ого століття на дні западини стався інших загадковий інцидент. Зник зв'язок із безпілотним батискафом на дні. А спроби підняти його на поверхню довгий час були марними. Пристрій наче тримав хтось надзвичайно сильний. Коли його врешті вдалося витягти на поверхню, то з’ясувалося, що металевий корпус був серйозно пошкоджений, ніби великими зубами. Усе списали на зіткнення із підводним гірським хребтом. Одначе, частина науковців впевнена: на дні западини живуть невідомі реліктові монстри.

Про таємниці Маріанської впадини дивіться у Загубленому світі на 2+2.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше