Дядя Гриша з Херсону в інвалідному візку і під українські пісні зібрав пів мільйона гривень для ЗСУ просто під носом у окупантів

Загублений світ
Дядя Гриша з Херсону в інвалідному візку і під українські пісні зібрав пів мільйона гривень для ЗСУ просто під носом у окупантів
Поширити в соціальних мережах:

Він колишній десантник, який ще за часів СРСР отримав інвалідність…

Коли на початку березня 2022 року російські війська на своїй техніці заїхали до Херсону, їх вийшли зупиняти тисячі беззбройних мешканців міста. І хоч росіянам після окупації міста вдалося за допомогою катівень та погроз трохи придушити українське повстання, люди не здалися і розпочали нову боротьбу, але вже підпільно. Проте були і ті, хто відкрито виступав за Україну. Серед таких дядя Гриша, як його ласкаво називають херсонці.

Він колишній десантник, який ще за часів СРСР отримав інвалідність після служби у славнозвісній псковській дивізії. Чоловік залишився без пальців рук та ніг, але із хоробрим серцем та відважною душею. І хоча пенсіонер не може тримати зброю і стати на захист своєї землі, він допомагає ЗСУ, збираючи кошти на все необхідне. Да так, що з 2014 року зібрав на допомогу армії близько 4 мільйонів гривень. А найголовніше – він не полишив це робити навіть під час окупації рідного міста. Просто під носом у росіян він збирав сотні тисяч гривень для ЗСУ.

«Якщо ти тільки подивився на напис «Слава Україні», або ж у тебе в телефоні знайшли щось схоже, то немає значення, що ти будеш розповідати, с тебе виб’ють все», - розповів Григорій Янченко.

Відео з відважним херсонцем, який їздить на інвалідному візку вулицями окупованого росіянами міста, а із гучномовця у нього лунають українські патріотичні пісні, ще влітку 2022 року облетіло мережу і підняло дух усім українцям. На відео можна побачити, як люди без остраху підходили і кидали гроші йому у кошик, бо добре знали, на що збирає пенсіонер.

«Виїжджав, як на мінне поле, бо ніхто не міг дати тобі гарантії безпеки. Мені дуже часто погрожували, але я якось не звертав на це уваги. Я поставив собі за мету, що буду до самого звільнення знаходитися у Херсоні», - згадує народний Герой України та почесний громадянин Херсону Григорій Янченко.

Він щодня надихав незламних херсонців і наполегливо продовжував робити свою справу поки за нього не взялися місцеві коллаборант. Що було далі, так як Григорію Янченко вдалося вижити – дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Також не пропусти, з 6 лютого, щопонеділка, о 17:00 на 2+2 виходитимуть прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Читати більше