9,4 із можливих 10 балів: топ-5 найсильніших землетрусів в історії людства

Загублений світ
9,4 із можливих 10 балів: топ-5 найсильніших землетрусів в історії людства
Поширити в соціальних мережах:

До прикладу, у Туреччині та Сирії на початку 2023 року стався землетрус у 7,8 балів…

Землетрус, який охопив Туреччину та частину північної Сирії на початку 2023 року завдав неймовірних руйнувань та забрав життя майже 30 тисяч людей. Важко повірити, але цей землетрус займає лише третю сходинку у рейтингу топ-найсильніших в історії людства.

П’яте місце – Японія

Землетрус у японському місті Кобе 17 січня 1995 році став найбільшим за всю історію землетрусів у Японії, яких, до речі, на рік тут може бути до тисячі. Через землетрус із силою поштовху 6,9 балів була повністю зруйнована інфраструктура міста, дороги, мости. 100 тисяч японців залишилися без даху над головою, а 6 тисяч людей – загинули.

Четверте – Гаїті

12 січня 2010 року на острові Гаїті стався землетрус магнітудою 7 балів за шкалою Ріхтера. Жертвами землетрусу стали від 250 тисяч до 300 тисяч осіб і понад мільйон лишилися без даху домівок. За кількістю жертв це найсильніший землетрус в історії всієї Америки, а також найбільш руйнівний землетрус XXI століття у світі.

Трете місце – Туреччина та Сирія

6 лютого 2023 року серія катастрофічних і смертоносних землетрусів вразила південну та центральну Туреччину та частини північної Сирії. Найбільший з них був магнітудою 7,5 балів за шкалою Ріхтера. У результаті цієї катастрофи загинуло майже 30 тисяч людей, а Туреччина змістилася на три метри на південь.

Друге місце – Китай

Землетрусом магнітудою 8,2 бали у 1976 році було повністю зруйновано китайське місто Таншань. На порятунок людей після першого поштовху кинули десятки тисяч волонтерів та рятувальників, але через 15 годин стався повторний поштовх у 7,5 бали і під новими завалами живцем поховав усіх, хто були в епіцентрі події. За неофіційними даними загинули 600 тисяч людей.

Перше місце – Чилі

Найпотужніший за час вимірювання сейсмічних активностей землетрус стався 22 травня 1960 року у Чилі – 9,4 із можливих 10 балів з епіцентром у місті Вальливія. Країну трусило з такою силою, що відчули навіть у болівійських Андах. Тоді домівок лишились більше 100 тисяч людей, зруйнувавши одразу чотири чилійських міста. Але цей землетрус викликав ще й цунамі. 10-метрова хвиля заввишки як триповерхівка, знову завдала страждань чилійцям. Цей водяний потік зніс три рибальських поселення, а десятки інших відкинув на три метри вглиб країни.

Але чому ж відбуваються землетруси– дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Дивись також:

Також не пропусти, з 6 лютого, щопонеділка, о 17:00 на 2+2 виходитимуть прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Дивись матч «Динамо» - «Полісся» на телеканалі 2+2
На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Читати більше