5 доказів того, що лінь – це добре

Загублений світ
Поширити в соціальних мережах:

Думаєте, лінь – це погано? Аж ніяк! В історії є безліч випадків, коли саме бажання схитрувати та ухилитися від роботи, подарувало нам безліч винаходів. Без деяких із них ми не можемо уявити наше життя.

  • Ліфт

Людовік XV увійшов в історію як король-лінивець та король-бабій. Пам’ятаєте легендарну маркізу де Помпадур? Жінка маніпулювала королем настільки майстерно, що він не міг прожити без неї і дня. Але король був настільки лінивим, що навіть до неї на другий поверх категорично відмовлявся підійматися пішки. Підлеглі втомилися постійно носити його на ношах і придумали підйомний механізм, достатньо надійний, аби король не розбився при випадковому падінні.

Офіційно вважають, що перший ліфт було встановлено 1743 року для того ж короля Людовіка. Утім згадки про пасажирський підйомник датуються ще періодом Древнього Риму. У свідоцтвах гладіаторських боїв йдеться про те, що ліфти використовували для того, щоб підіймати на поверхню Колізею гладіаторів та тварин.

  • Пульт від телевізора

У 1950 році інженери компанії Zenith розробили перший телевізійний пульт дистанційного управління. Засновник компанії Юджін Макдональд хотів позбавити людей настирливої реклами і вирішив створити пристрій, який би дозволяв людям перемикатися на інші канали при її появі. При цьому винахідник хотів, аби управління проводилося дистанційно, не встаючи з дивану. Так і з’явився перший пульт. Але пристрій підключався до телевізора за допомогою кабелю. Пройшло шість років, перш ніж у глядачів з’явився справжній бездротовий пульт.

  • Калькулятор

Цей винахід також би не з’явився, якби не бажання полегшити собі роботу. 1642 року син французького податківця Блеза Паскаля експериментував із механічною машиною для обрахунків. Паскаль хотів допомогти своєму батькові із роботою і спроектував спеціальний механізм із коліщатами, який би обраховував великі числа.

Його винахід набув широкої популярності в якості першої обчислювальної машини. Автор розробки навіть написав:

Представляю суспільству машину, за допомогою якої ви зможете без жодних зусиль виконувати всі арифметичні операції та звільнитеся від роботи, яка так часто втомлює ваш дух.

  • Блендер

Дивно, але спершу блендер використовували для приготування… солодкої газованої води. Перший такий механізм дуже нагадував чашку на підставці з ножами у вигляді пропелерів. Його у 1922 році розробив американський винахідник Стівен Поплавскі.

Розробка виявилася як ніколи доречною, бо саме у 20-х роках у США почав діяти сухий закон. Тож винахід одразу оцінили в усіх барах. Власники закладів намагалися усіма силами залучити якомога більше відвідувачів і створили справжній бум різних напоїв та коктейлів. Основним інгредієнтом були соки, в які додавали трохи алкоголю, на той час такі напої не підпадали під дію закону.

Згодом у 1935 році Фред Осіус удосконалив розробку – тепер блендер міг не лише змішувати, а й розрізати компоненти до стану пюре. А вже за 15 років блендером збивали та змішували продукти.

  • Парктронік

Сьогодні практично всі власники сучасних авто використовують такий пристрій як паркувальний радар. Це датчики, які встановлюють, як правило, на задніх або передніх бамперах автомобіля, щоб оповістити водія про наближення перешкоди.

Слово «парктронік» прийшло до нас завдяки компанії Mercedes-Benz. У 1991 році німецька компанія представила автомобіль зі спеціальними «антенами», які висувалися із задніх крил при русі назад. Такі «антени» дозволяли водію краще контролювати своє авто під час паркування.

Уже за чотири роки їх замінили на спеціальні датчики. А в 2003 році президент японської компанії Toyota представив автоматичну паркувальну систему. Яким же був подив усіх глядачів, коли Фуджіо Чо припаркував свій автомобіль, не торкаючись керма.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Business Breakfast з Володимиром Федоріним від Forbes відтепер доступний на Київстар ТБ
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину

Все завдяки санкціям та злагодженій роботі ЗСУ, СБУ та ГУР…

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
«Стріляють з біонічними руками»: українські захисники після поранень та ампутацій повертаються на фронт
Читати більше