Втрачений скарб української історії: чому більшовики полювали на таємничий архів козацького роду Кочубеїв?

Українські палаци. Золота доба
Втрачений скарб української історії: чому більшовики полювали на таємничий архів козацького роду Кочубеїв?
Поширити в соціальних мережах:

Члени родини ховали його у таємній кімнаті маєтку в селищі Диканька на Полтавщині…

Мало хто знає, але в селищі Диканька на Полтавщині, колись стояв один із найрозкішніших палаців України кінця 19-го сторіччя. А належав він козацькому роду Кочубеїв, члени якого мали найвищий в Російській імперії князівський титул, пожалуваний родині самим імператором. Окрім палацу, на величезній території були побудовані прекрасні сади і навіть тенісні корти, але найважливіше – в маєтку зберігався родинний архів.

«Там містилися відомості про нашу історію і особливо про той момент, коли Іван Мазепа перейшов на сторону шведського короля Карла XI і пішов проти Петра. – розповів дослідник історії Акім Галімов. – Родинні документи Кочубеїв для нашої історії – це найцінніший скарб, що розміщувався в палаці. Крім таємниці Гетьмана Мазепи, ці документи містять також інформацію про те, як Російська імперія нищила залишки козацької автономії на лівому березі Дніпра і поглинула ці території».

Рід Кочубеїв був наймогутнішим в усій Російській імперії, яка тоді контролювала українські землі. Але їхнє розмірене життя, змінила більшовицька революція 1917 року. Дізнавшись про неї, вони поспіхом залишили маєток і виїхали до Європи. І майже слідом за ними до палацу приїхали з обшуком більшовики. В спогадах одного із червоних партизан було написано, що тоді із палацу вивезли дуже багато золота, але у них було додаткове завдання.

«Їм потрібно було знайти кочубеївський архів. – розповіла співробітниця місцевого краєзнавчого музею Ганна Золотайко – Вони передивилися весь палац і ніде не було ніяких документів. І потім, випадково, за великим портретом Василя Кочубея вони натрапили на таємні двері, за якими був архів. Вони пишуть, що на поличках лежали обережно зв'язані документи».

Де зараз знаходиться архів – невідомо. Він і будь-які відомості про нього після вилучення з маєтку наче розчинився у повітрі. Але навіщо ці документи про давню історію України так були потрібні більшовицькій владі?

«Доля кочубеївського архіву – це біль нашої історії. Росіяни століттями полювали саме на наші архіви, вилучали їх, закривали до них доступ, а потім переписували нашу історію на свій розсуд, не переймаючись тим, що хтось колись дізнається правду. Саме тому нам дуже важливо сьогодні зберігати та досліджувати те, що у нас залишилося», - каже Акім Галімов.

Подробиці про страту за донос Василя Леонтійовича Кочубея Іваном Мазепою, про вибір його онука між коханням і служінням імператору, і про сам палац неймовірної краси у селищі Диканька, від якого зараз нічого не залишилося, дивись у проєкті «Українські палаци. Золота доба» просто зараз:

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Двобій між Джойсом і Чісорою транслюватимуть ексклюзивно на Київстар ТБ з відомими коментаторами у вільному доступі
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо

А також про те, які кліматичні зміни можуть чекати Україну та до чого потрібно готуватися…

Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)
Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)

Автор ролика стверджує, що йому вдалося приручити справжнього гнома…

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Партизан»
«Загублений світ» розкаже про тренди в архітектурі, які змінюють світ і скоро змінять Україну
Замурована в стіну 4 000 років тому: на Кіпрі знайшли стародавній моноліт з рештками жорстоко вбитої жінки
Читати більше