Свята – це час, коли ми не лише відпочиваємо, але й занурюємося у дивовижний світ давніх українських традицій. А де традиції, там і неймовірна, часто забута, кухня!
Здавалося б, звичайнісінькі вареники виявилися справжнім українським скарбом і хітом Різдвяного столу! І це не просто мої припущення, а інформація, якою поділився відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко в інтерв’ю досліднику історії Акіму Галімову.
🥟 Вареники: історія проти світу
Ця історія, до речі, має не лише кулінарний, а й такий важливий для нас історичний вимір. Євген Клопотенко розповів, що йому частенько пишуть люди, що «наші українські вареники треба захистити, бо в деяких країнах світу їх називають «пірогі рускіє».
Звісно, сама ідея страви, схожої на вареники, не унікальна. Акім Галімов підтверджує, що в багатьох країнах є подібні страви, ті ж равіолі, наприклад. Дослідники припускають, що ця ідея прийшла в Європу з Азії, ймовірно, разом із монгольськими завойовниками, це загальновідомий факт.
Але тут і криється головний секрет української кухні! За словами пана Клопотенка, «наші вареники робить унікальними саме начинка»:
«Беремо вишню, чи мак і це вже лише наші вареники, бо більше ніхто у світі такі не робить. Це суто наша особливість».
А тепер до Різдва!
Євген Клопотенко розповів, що знайшов унікальний, майже забутий рецепт на кордоні Хмельниччини та Тернопільщини. Це були вареники з ферментованою капустою — як квашена, але особлива.
«Я поїхав на кордон із Хмельниччиною і Тернопільщиною. Там я знайшов квашену капусту. Ти думаєш: ну, щось воно таке дивне. А його просто беруть і кладуть у вареники! І це такі вареники з квашеною капустою на Різдво!»
Цей простий, але забутий рецепт миттєво викликав фурор. Шеф-кухар вирішив зробити про нього випуск на своєму YouTube-каналі. І результат просто шокував: 350 000 переглядів за півтора тижня!
«Що це означає? Це означає, що люди ставляться до квашеної капусти як до чогось рідного. Це те, що в ДНК нашої кухні, те, що ми дійсно любимо і пам'ятаємо. Вареники просто з квашеною капустою — це стовідсотково про нас. І це ідеальний, справжній вибір для нашого Різдва», - підсумував Клопотенко.
Більше про забуті страви української кухні, дивись в проєкті дослідника історії Акіма Галімова:
Читай також: