А також є свідчення, що він подорожував Європою…
Григорій Сковорода – це багатогранна постать української культури. Він був не лише філософом, а й мандрівником, який, за деякими даними істориків, мав можливість відвідувати різні країни Європи. Є припущення, що він міг бути членом токайської комісії, створеним після викупу російським імператорським двором виноградників в Угорщині, де створили виробництво вин для своїх потреб.
Також є свідчення, що члени цієї комісії часто запрошували на бали, модні тижні, дегустацію вин та вишуканих страв.
«Ми достеменно не знаємо, чи бував там і Сковорода, однак в одному зі своїх листів він писав про період у житті, коли він «піддавшись впливу ототочення, зашкодив своєму здоров’ю через нестриманість у їжі та алкоголі», – оглядає дослідник історії Акім Галімов.
Із тих самих листів філософа відомо, що саме подорожуючи Європою, він скуштував «Пармезан», після чого закохався в цей сер. Також Сковорода писав і про вишукані вина та пиво. Однак останній напій він любив якраз зварених на Слобожанщині.
Припущення дослідників, коли саме Григорій Сковорода міг подорожувати Європою, розходяться. Історики кажуть, що, швидше за все, це було після 1749 року.
«Є документ, який підтверджує, що у 1749 році Сковорода ще був у Києві. – розповів Акім Галімов – Його знайшов історик Яременко. Це витяг зі справи, яку розглядало Києво-Подільське духовне правління 28 квітня 1749 року».
Що це була за справа, подивіться на відео:
Читай також: