Депутатська комісія повинна розслідувати напад на херсонську активістку Катерину Гандзюк

Спецкор
Поширити в соціальних мережах:

33-річна жінка, доля якої стала символом безкарних нападів на громадських активістів по всій Україні, напередодні померла у лікарні після трьох місяців лікування хімічних опіків.

Звернення з вимогою розслідувати безкарні напади на активістів, яких зараз налічують 55, Катерина Гандзюк записала у лікарні незадовго до смерті. Після того, як її облили сірчаною кислотою 31 липня, Катерина перенесла 11 операцій, у неї було обпечено понад третину шкіри та очі. Клінічною причиною смерті Катерини, за попередньою інформацією, став тромб. Однак цілком очевидно, що організм жінки не витримав наслідків нападу.

По всій країні вночі відбувались стихійні акції на спомин про Катерину Гандзюк.  Проте її друзі впевнені: вшанувати її пам'ять лише мовчазною жалобою недостатньо.

Безпрецедентно жорстока розправа сколихнула громадськість. По всій Україні відбувались акції, де люди вимагали від влади покарати не лише нападників, а й замовників злочинів проти Гандзюк та інших активістів. Звістка про її раптову смерть приголомшила активістів. Увечері у багатьох містах України люди знову прийшли під поліцейські управління. У Херсоні, де жила й працювала Катерина, активісти виклали ім’я Катя та цифру 96 – саме стільки днів жінка провела в опіковому центрі.

У Києві військовослужбовець вкоротив собі віку, підірвавшись на гранаті

У Києві біля трьох сотень людей зібралися під Міністерством внутрішніх справ. Лампадками на асфальті виклали фразу "Її вбили". Мітинг у повній тиші, десятки свічок та живі квіти.

Попри надзвичайну жорстокість нападу на Гандзюк, поліція спочатку кваліфікувала його як звичайне хуліганство. Лише після масових акцій протесту справу перекваліфікували як замах на умисне вбивство. Випадкову людину, яку затримали як підозрюваного, під тиском громадськості випустили і заарештували нападників. Їх п'ятеро, організатором слідство вважає Сергія Торбіна. На ньому нитка обривається. Проте сама Гандзюк казала: замовники злочину носять погони. Вона мала чимало конфліктів з херсонською поліцією, яку звинувачувала у корупції.

Внаслідок теракту в Керчі загинуло 19 людей

Друзі загиблої Катерини прийшли до Верховної Ради і буквально вибухнули обуренням, коли радник міністра внутрішніх справ, нардеп Геращенко заявив: замовника шукає СБУ, вибивати зізнання з Торібна силовики не можуть.

Активісти запевнили, що самі оприлюднять імена замовників і докази вбивства, якщо цього не зроблять правоохоронці.

Депутати з об'єднання "Єврооптимісти" вимагають створити тимчасову слідчу комісію Ради, яка дасть громадськості відповіді, яких вона вимагає. Однак, принаймні, поки що керівники найбільших фракцій бажання підписувати відповідну постанову не виявляють.

Більше новин з понеділка по п'ятницю о 18:15 у програмі Спецкор на 2+2. 

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше