За лаштунками радянської та російської пропаганди: в Україні є унікальний музей, який розповідає усю історію впливу

Під маскою пропаганди
За лаштунками радянської та російської пропаганди: в Україні є унікальний музей, який розповідає усю історію впливу
Поширити в соціальних мережах:

Він єдиний у своєму роді…

В Україні є унікальний музей, який став прихованим свідком історії радянської пропаганди. Монументальна споруда, побудована за радянських часів на честь письменника Островського, нині стала осередком вивчення механізмів пропаганди.

«Де найкраще можна аналізувати, досліджувати і вивчати роботу механізмів пропаганди, як не в музеї, який був, по суті, побудований з пропагандистською метою», - каже заступник директора з наукової роботи Юлія Ліпська.

Єдиний в своєму роді музей став вітриною того, як в XX столітті формувалася пропаганда. Його експонати – живі свідчення системної роботи, яка велася десятиріччями та мала глибокі історичні корені. Пані Юлія Ліпська наголошує, що вивчення цієї теми важливо і сьогодні:

«Людям треба пояснювати, якими методами працює пропаганда зараз. І саме на цих наукових прикладах, які зібрані в музеї, дуже легко провести паралелі з сучасною російською пропагандою».

Серед методів, що використовувалися радянськими спецслужбами, виділяється так званий «Фургон з оркестром». Цей метафоричний прийом має на меті робити подію або явище значно ефектнішим, ніж воно є насправді.

«Уявіть собі фургон, в якому сидить оркестр. Він їде по вулиці і до нього один за одним підходять різні люди, слухають музику, йдуть за цим фургоном. Ви, побачивши їх, теж долучаєтеся до цієї маси. Саме от в цій метафоричній історії і закладене пояснення, що ви, як людина соціальна, будете частіше іти за більшістю, яка існує», - розповів експерт в галузі комунікації та інформаційних операцій, письменник, аналітик інформаційних стратегій та пропаганди росії Ален Бобров.

В музеї пропаганди навіть є композиція, яка наглядно демонструє метод «Фургона з оркестром» - це трактор, обвішаний музичними інструментами.

«Колективізації на селі в Україні чинився максимальний спротив, тому радянська влада виводили в поля трактори в супроводі духового оркестру. Обов'язково був присутній сількор або будь-який представник тодішніх засобів масової інформації, щоб сформувати красиву картинку і подати необхідну інформацію. Під такими пафосними картинками ховалася справжня картина наслідків колективізації – голодомор і всі ті злочини радянської влади, які вона намагалася приховати», - розповіла Юлія Ліпська.

Музей пропаганди в Україні став не лише місцем для зберігання пам'яті про минуле, а й центром аналізу та вивчення впливових механізмів, що діють і сьогодні.

Тож як працював «Фургон з оркестром» за часів Леніна і Сталіна, а також – як він працює зараз, за часів Путіна? Подробиці дивись в проєкті «Під маскою пропаганди» просто зараз:

Дивись прем’єрні випуски проєкту «Під маскою пропаганди» щопонеділка, о 16:00 на 2+2!

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На війні всі методи гарні: рф вдається до магії, аби поширити дезінформацію та розхитати психіку росіян
«Фургон з оркестром»: як рашистські паради та флешмоби формують потрібну кремлю психологію росіян?
Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Читати більше