Олександр Ігнатуша: "Колись я сам собі присвоїв звання “артист народу України"

Опер за викликом
Олександр Ігнатуша:
Поширити в соціальних мережах:

Ексклюзивне інтерв’ю журналістів видання «Високий замок» із заслуженим артистом України – про творчість і про найбільший провал у житті.

Відомий український актор Олександр Ігнатуша зіграв понад сотню ролей. Зараз актор грає "Діда" у серіалі "Опер за викликом" на каналі 2+2.

Ваш герой «Дід» змінився за ці сезони?

Мій герой – старий «опер», відомий за прізвиськом «Дід». Він керує Департаментом кримінальної розвідки, агенти якого працюють під прикриттям Музею міліції. Він доволі владний і жорсткий, що мені, до речі, не притаманно. Але він вже не молодий, вже сформована особистість. Тому у характері змін не буде. А от його команда поповниться новою героїнею. Цього разу до відділу приєднається аферистка Софі, яка вимушена працювати з агентами, аби не потрапити до в’язниці. Цю роль виконала молода актриса Стася Ровінська. Своєю харизмою, вона, безумовно, зацікавить глядачів.

А як вам працювалось з колегами на майданчику «Опера»?

Із задоволенням. Я до речі, не чекав, що покоління, якого я не знаю, з яким я зараз працюю, виявиться настільки не схожим, але настільки зручним і комфортним у роботі. Вони по-іншому підходять до якихось речей. Інший гумор, бачення. Але є якась основа, у кожного своя. Можу точно сказати, що ця команда витривала і відповідальна. По-акторськи вони роблять не те, чого я чекав би, або до чого звик. Але водночас цікаво спостерігати за їх грою. Я навіть встигаю чомусь вчитися.

У новому сезоні до команди режисерів приєднався відомий грузинський режисер Заза Буадзе. Як вам працювалось з ним?

Заза – випускник тих самих Вищих курсів сценаристів і режисерів, які закінчував і я. Але він навчався у майстра кінорежисури Сергія Соловйова. Заза – професіонал високої проби, який і сам може багато чому навчити. Він дуже конкретно творчий, правильно ставить задачі. Він може навіть показати. Для мене, людини, яка володіє акторством і працювала режисером, це дуже цінно. Часом щось довго пояснювати немає часу. Ефективніше пройтись потрібною для кадру ходою або зробити правильний жест, який пояснить набагато швидше і точніше, ніж довгі тексти і переконання. Тобто з ним дуже цікаво і приємно працювати.

Що найскладніше у зйомках серіалів?

Темпи зйомок. Я лише встигав прикурити сигарету, як мене тут же кликали на майданчик. І я прекрасно розумію, що створені такі умови на майданчику, щоб відзняти величезну кількість корисного матеріалу за день.

Знаю, що ви не одразу вирішили стати актором...

Хотів вступати на українську філологію. Але випадково потрапив на іспит до театрального. Пішов за компанію з друзями і одразу вступив до театрального інституту ім. Карпенка-Карого. А після закінчення навчання декілька років працював у театрі ім. Лесі Українки, який на той момент був одним з найсерйозніших.

Можете назвати свої найбільші успіхи та провали у кіно?

З приємністю згадую свій перший фільм «Архімеди» Олександра Павловського. Ми знімали його на Одеській кіностудії. До провалів я, напевно, зарахую те, що я покинув театр ім. Лесі Українки. Все життя дуалістичне та діалектичне. Тому це і успіх, і провал одночасно. З одного боку, я вступив на Вищі режисерські курси, це, безумовно, був успіх. Туди було надзвичайно важко скласти вступні іспити, вступити без блату. Принаймні, я по-чесному боровся за це місце. З іншого боку, я покинув кар’єру перспективного актора в академічному театрі. Можливо, на той час це був найперспективніший, найкращий театр. Зараз так воно не є, на жаль. Але досі вважаю цей театр рідним.

У 2016 році ви отримали звання заслуженого артиста. Це якось позначилося на вашому творчому житті?

Мамі було приємно... В принципі до якогось часу я критикував ці звання і казав, що вони не потрібні. Настав час, а може, це вік впливає, і ставлення до деяких речей змінюється. Я живу у селі серед простих людей. От кому справді важливо, що я отримав цю відзнаку. Вони хочуть, аби біля них жив заслужений або краще народний артист. Хоча для себе знаю, що я давно «перенародний». Я, до речі, колись сам собі присвоїв звання «артист народу України». І навіть була в мене візитка, де я писав таке. 

Якою мрією сьогодні живе Олександр Ігнатуша?

«Опер за викликом» зараз забирає дуже багато часу. Ми годинами і днями проводимо на майданчику. Але є плани і мрії, які я сподіваюсь здійснити. Є сценарій, і я хотів би дожити до його реалізації. Є художні твори, які хочеться поставити. Але часу на все це не завжди вистачає.

Джерело: Високий Замок

Дивіться новий сезон "Опера за викликом" з понеділка по четвер о 19:25 на 2+2!

Нагадаємо, «Опер за викликом» – це гостросюжетний серіал про харизматичного досвідченого капітана Артема Трофимова. Трагічна загибель нареченої докорінно змінює його життя, бажання покарати вбивцю приводить його до Департаменту кримінальної розвідки. Працюючи під прикриттям Артем розплутує надскладні кримінальні головоломки вдаючись до маніпуляцій, шпигунства та майстерності перевтілень.

Більше інформації на офіційній сторінці серіалу.

Також серіал "Опер за викликом" можна буде переглянути на онлайн-платформі 1+1 video.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
«Стріляють з біонічними руками»: українські захисники після поранень та ампутацій повертаються на фронт
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»

На Київстар ТБ новий випуск проєкту «Про кіно для ТеБе»…

Правда про передачу Криму: як насправді півострів став частиною України?
Читати більше