Ялиночка гори або як не перетворити новорічні свята на трагедію

Ялиночка гори або як не перетворити новорічні свята на трагедію
Поширити в соціальних мережах:

Гірлянда увімкнена, на стіл накрито, шампанське розлите – Ви готові зустрічати Новий рік? Щоб спогади про свято не затьмарила пожежа, редакція сайту 2+2 нагадує про основні правила безпеки у новорічну ніч.

Що спільного у ялинки, гірлянди, бенгальських вогнів і новорічних прикрас? Вони всі дуже добре загораються. Аби Ваше новорічне свято не перетворилося на трагедію, дотримуйтеся правил протипожежної безпеки:

  • Встановлюйте ялинку подалі від відкритого вогню та опалювальних приладів. Відстань між деревом і джерелом тепла має бути не меншою за 1 метр. 
  • Не прикрашайте зелену красуню свічками та бенгальськими вогниками – можливо, у фільмі це і виглядає ефектно, але в житті такий «декор» може принести одні лише проблеми.
  • Не використовуйте несправну гірлянду. Бачите дивне блимання, іскріння або відчуваєте запах диму – негайно вимкніть електричну прикрасу і викиньте її. Якими би майстром на усі руки Ви не були, використовуйте лише заводську гірлянду, не експериментуйте на житті та здоров’ї своїх рідних.
  • Не перевантажуйте електричну мережу – потужність гірлянди не повинна перевищувати 25 Вт. Окрім цього, уважно придивіться до самої проводки. З якого металу вона зроблена? Обирайте проводку із мідними жилами, добре ізольованими силіконом або іншим матеріалом, який не проводить струм. 
  • Не прикрашайте ялинку легкозаймистими іграшками. Вироби із вати, паперу, марлі і т.д. краще залишити у спокої. Також уникайте іграшок із фольги – вони можуть призвести до замикання гірлянди. 
  • Обирайте якісну штучну ялинку – шукайте «дерева», оброблені спеціальною протизапальною речовиною. Дивіться на матеріал, з якого зроблена Ваша ялинка – він може випаровувати хімікати й отруювати усю родину.
  • Якщо ж Ви таки обрали натуральну ялинку, стежте за тим, щоб вона не пересихала. Поставте дерево у пісок і регулярно його поливайте – так і Ваша красуня протримається ледь не до весни, і Ви убезпечите себе від пожежі. 
  • Любите прикрашати лише ту частину ялинки, яку видно? Більше так не робіть! Прикрашайте ялинку рівномірно, встановлюйте її на стійкій невисокій основі – так ви вбережете її від падіння і можливого загоряння. 
  • Не встановлюйте ялинку у проходах, біля дверей та вікон. Так, головну героїню новорічного свята повинні бачити усі, але спершу потурбуйтеся про свою безпеку. Звільніть усі можливі шляхи евакуації.
  • Не залишайте гірлянду увімкненою без нагляду. Найменші перебої в електромережі, допитливі діти чи навіть грайливі домашні улюбленці можуть випадково пошкодити прикрасу і забезпечити Вам «незабутню ніч» із пожежниками, поліцією та штрафами. Ви ж такого свята не хочете?

Що робити, якщо ялинка загорілася чи з’явився дим?

Перш за все, негайно вимкніть гірлянду із електромережі й викличте пожежників за номером 101. Зваліть ялинку на підлогу, аби вогонь не підіймався угору. 

Штучна ялинка дуже швидко плавиться, тому її краще гасити піском. А ось вогонь на натуральному дереві можна зупинити водою. Лише переконайтеся, що вимкнули усі електричні прикраси на дереві. Якщо ви не можете повністю ліквідувати пожежу, то накиньте на осередок загорання цупку мокру тканину – так вогонь не поширюватиметься по всьому приміщенню. 

Не можете погасити вогонь? Тоді негайно покиньте кімнату і щільно закрийте двері, поливайте їх ззовні водою. Попередьте сусідів про пожежу і, за необхідності, виведіть усіх присутніх із квартири. 

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
«Стріляють з біонічними руками»: українські захисники після поранень та ампутацій повертаються на фронт
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»

На Київстар ТБ новий випуск проєкту «Про кіно для ТеБе»…

Правда про передачу Криму: як насправді півострів став частиною України?
Загадка у Сомині: таємничий водяний монстр затягує худобу на дно озера у селищі на Волині
Читати більше