Яку інформацію приховує квиток на літак

Яку інформацію приховує квиток на літак
Поширити в соціальних мережах:

Знімки посадкового талона чи квитків на літак можуть поставити під загрозу вашу подорож або ж навіть позбавити майна. Як не стати жертвою шахраїв, дізнавайтесь у матеріалі.

Швидкий пошук за хештегом #boardingpass (посадковий талон) в Інстаграмі видає близько 92 тисяч записів. Видання Motherboard відзначило, що це приблизно на 92 тисячі більше, ніж повинно бути. Коли люди публікують фотографії авіаквитків, вони підставляють себе під удар шахраїв.

Випадків, коли ця помилка закінчувалася сумно, багато. Шахраї не тільки користуються чужими квитками на літак, а й крадуть великі суми грошей. Щоб не стати жертвою злочинців, запам’ятайте прості правила.

Не показуйте код бронювання на квитку. Цей шестизначний код – тимчасовий пароль, відомий також як PNR (запис імені пасажира) – золота жила для зловмисників. У 2016 році фахівець з кібербезпеки Карстен Нол це переконливо продемонстрував.

Він з'ясував, що будь-яка людина, що знає код бронювання та прізвище власника квитка, може спокійно отримати доступ до його багажу або полетіти на його літаку. На деяких сайтах авіакомпаній для входу в обліковий запис потрібно ввести тільки прізвище пасажира і час відправлення. А вже в профілі містяться дані, яких достатньо, щоб скористатися квитком.

Деякі авіакомпанії дозволяють заходити в особисті кабінети, відновивши пароль за датою народження. Вона в свою чергу доступна у багатьох людей в соціальних мережах. Після авторизації зловмисник може поміняти номер паспорта, на який зареєстрований квиток.

Шахраї можуть скористатися квитком жертви, навіть якщо на фотографії закритий PNR-код. Для цього потрібно подивитися на Aztec – матричний штрих-код на квитку. Його досить відсканувати в додатку типу Barcode Scanner. Отримана в ході сканування комбінація дасть зловмисникові доступ не тільки до акаунту на сайті авіакомпанії, але і, якщо вона є, до програми лояльності. А якщо акаунт прив'язаний до банківської карти, то шахраї можуть купити квитки на інші рейси

Щоб не потрапити в таку ситуацію, не варто публікувати фотографії квитка, на яких видно ім'я пасажира, дата народження, PNR-код або штрих-код. Краще закривати компрометуючу інформацію чорної лінією, а не розмивати її.

Слід також пам'ятати, що залишати без нагляду навіть використані квитки – небезпечно. Вони все ще містять важливі дані. Це стосується і чеків, якщо вони оплачені банківською картою, а також квитків на концерти.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

За кадром детективів: як судмедекспертиза у кіно відрізняється від реальності?
В Туреччині знайшли рідкісний римський саркофаг зі знаком «мальтійського хреста»
Історії військових винаходів: мікрохвильовка розроблялася для військових цілей, але посіла своє місце на кухні
Унікальні істоти з глибин: в Індійському океані мешкають равлики, здатні витримувати температуру 371°C
Хакерський удар: 24 лютого 2022 року рф хотіла позбавити зв’язку ЗСУ, але відключила користувачів в Європі
Читати більше