Якими будуть українські міста: архітектори вже розробляють проекти реставрації зруйнованих будівель

Якими будуть українські міста: архітектори вже розробляють проекти реставрації зруйнованих будівель
Поширити в соціальних мережах:

Україну зроблять ще сильнішою та красивішою...

З початку війни 1300 житлових багатоповерхівок зруйновано у Харкові – і це не враховуючи садків, шкіл, різних установ. У Києві росія перетворила на руїни 300 будівель. Сотні авіабомб майже стерли під фундамент Маріуполь та Чернігів. Але українські архітектори впевнені – після перемоги міста відбудують ще більш красивими та сучасними.

Сьогодні будівництво в Україні зупинилося, більшість архітектурних бюро без роботи, багато архітекторів на фронті, але дехто вже взявся за відновлення України. Палата Національної спілки архітекторів створила маніфест про те, що у відродженні міст потрібні нові підходи. Під цим підписалося близько 2000 архітекторів.

«Все відбудувати – це 2-3 роки. Принаймні критичну інфраструктуру. Але щоб це сталося дуже швидко, має бути законодавча концепція фінансування. Якщо це буде розроблено зараз, то як тільки закінчаться військові дії, можна розпочинати відбудову», – каже Ганна Кірій, заступник голови Архітектурної палати НСАУ.

Національна спілка архітекторів спільно з військовими та постраждалими від війни громадами детально опрацюють концепцію відбудови міст з урахуванням усієї інфраструктури. Ганна Кірій наводить як приклад відносно молоде місто Славутич Київської області: при його будівництві було враховано всі потреби населення – спальні райони поєднують у собі робочі місця, місця відпочинку та інші деталі інфраструктури.

Є й ті, хто розробляє конкретні проекти. Архітектор Дмитро Чулков разом зі своєю командою взявся поки що на папері відновлювати Маріуполь. Як приклад він наводить житловий квартал на вулиці Купріна, де вони розробили концептуальну пропозицію, щоб відбудувати місто максимально швидко: процес будівництва та процес розбору завалів планують робити паралельно.

Куприна

Проектанти порахували кількість квартир, площу та на цьому ж місці, переосмисливши по-новому, відновили зруйноване. За задумом, люди, повернувшись додому, отримають не лише сучасний екстер'єр та фактично європейський район, а й більшу за площею на 15% квартиру.

убежища

Безпека буде засадою нового житлового фонду України – це державна позиція. Новобудови плануватимуть за типом ізраїльських: у квартирах мають бути кімнати безпеки та індивідуальні бомбосховища у стрижні будинку, який має вистояти у разі влучення ракети. Також будинки обладнатимуть укріпленими підземними паркінгами.

Докладніше про проекти реставрації міст, які розробляють українські архітектори – дивіться у сюжеті просто зараз:

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Читати більше