Як все ж таки виспатися: поради військового психолога

Як все ж таки виспатися: поради військового психолога
Поширити в соціальних мережах:

Розлади сну у ветеранів це досить розповсюджена проблема…

Андрій Козинчук, військовий психолог дав декілька порад для тих, хто не може виспатись після проходження військової служби.

Досить часто в людей, які повертаються з фронту,  є такі проблеми, як розлади сну. Це необовʼязково відсутність сну, це може бути марення, це може бути переривистий сон. Це можуть бути ті речі, які просто не дозволяють людині виспатись. Це абсолютно нормальна реакція людини на ненормальні події.

Людина, яка спала в будь-якому стані, в будь-якому положені, чи на сирій землі, в окопі, просто в спальнику не може виспатися на чистому простирадлі. Не може виспатися на абсолютно рівному ліжку.

Це, тому що людина пристосовується до нових умов, в даному контексті, умов служби. Але варто погодитись, пристосуватися до війни теж було важко, ми пристосувалися, бо була небезпека. Але коли вже є безпека, тут є якесь уявлення. Людська психіка просто пристосовується до нових умов життя.

Що необхідно робити?

  1. Підвищуємо якість сну. Якщо ми не можемо зробити повноцінного восьмигодинного сну, ми підвищуємо якість сну. Треба звернути увагу, а чи не занадто мʼяко нам спати, чи не занадто багато місця, або мало місця. Якщо є якісь проблеми, ми просто це виправляємо, просто міняємо матрац, чи можливо почати спати на підлозі. Можна експериментувати.
  2. Боротьба з флешбеками. Дуже часто бувають якісь флешбеки, тобто раптові спогади дуже конкретних ситуацій на війні. Це буває, це нормально, і це проходить. Але для цього необхідний час та деякі процедури над собою. Найважливіше це водні процедури, тобто елементарно приймати душ, але не дуже часто приймати ванну. Пити дуже багато води. Тобто на фізіологічному рівні підтримувати організм. І з часом воно все ж таки пройде.
  3. Виявлення зовнішньої причини. Важливим етапом на проблемі розладу сну є знайомство з причиною. Це може бути температурний режим, або ж причина може бути — повна темрява. Тоді треба скористатися кондиціонером та вмикати додаткове освітлення.
  4. Дотримуватись правил безпеки. Якщо є якісь марення, і людина можете фізично рухатись уві сні. Можливо треба буде поговорити з чоловіком або дружиною, та домовитись поспати окремо декілька днів чи тижнів. Щоб у самому сні випадково нікого не вдарити. 

Як правило, всі ці речі проходять десь до пів року максимум. Якщо через пів року марення та галюцинації не проходять. Або військовий просто не може виспатись, необхідно звернутися до фахівця: до психотерапевта, психолога чи психіатра.

Якщо людина не може виспатися, наше тіло вказує тільки на одне — необхідний фізичний відпочинок. Просто відпочити, бо тіло перенасичене та виснажене, йому необхідно дати час. Можливо треба буде поміняти обстановку, поїхати в якийсь спеціальний заклад, типу санаторію, профілакторію. Або просто знайти якесь місце та побути там на природі. Вирішувати питання треба індивідуально. Тут немає якогось загально правила.

Більше корисної інформації ти можеш дізнатися у відео:

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Таємна змова американських мільярдерів: чому насправді заборонили використання конопель?
Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Рух»
Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Рух»

7-й тур Української прем'єр-ліги…

Броня безсмертя: до V століття померлих правителів Китаю одягали в таємничий костюм з нефриту
Які речі шокували британців на Донбасі, які приїжджали працювати до регіону у 19-му столітті?
Пророцтва Ванги про Україну: ясновидиця передбачила анексію Криму за 34 роки до того, як це сталося
Підліток Льодовикового періоду: яке було життя юнака з найстарішим випадком карликовості?
Підліток Льодовикового періоду: яке було життя юнака з найстарішим випадком карликовості?

Його поява могла спричинити певне непорозуміння в громаді…

Читати більше