Як визначити надійність банку

Як визначити надійність банку
Поширити в соціальних мережах:

Першим на перепади в економіці країни реагує саме банківський сектор. Розбираємось, як обрати банк та самостійно перевірити його надійність!

В банку не тільки зберігають свої заощадження, там ще можна взяти кредит, оформити зарплатну картку, скористатися послугами переказу грошей і т.д. У всіх випадках клієнт хоче бути впевненим, що з його грошима нічого не трапиться. 

За якими критеріями можна визначити надійний банк?

  • Рейтинг

Існують як національні, так і міжнародні рейтингові агентства, які оцінюють надійність банків, привласнюючи їм рейтинги. Рейтинг надійності вкладів – це оцінка можливості банку виконати вчасно і в повному обсязі взяті на себе зобов'язання перед вкладниками.

  • Розмір і структура власного капіталу банку

Цей критерій є своєрідною фінансовою подушкою. Високий рівень достатності капіталу свідчить про покриття взятих на себе ризиків власним капіталом.

  • Ліквідність

Тобто виконання банком взятих на себе зобов'язань. Аналізуючи наявну інформацію, перш за все, варто звертати увагу на показники ліквідності (обсяг високоліквідних активів і то, наскільки вони покривають поточні зобов'язання банку), що вказують на здатність фінансової установи виконувати взяті на себе зобов'язання своєчасно та в повному обсязі.

  • Якість кредитно-інвестиційного портфеля

Навіть якщо в поточному періоді банк не має проблем з ліквідністю, то значна частка прострочених кредитів (більше 5% клієнтського кредитного портфеля) або низьколіквідних цінних паперів (понад 10% активів) збільшують уразливість банку до кредитних і ринкових ризики, що надалі може негативно відобразиться на ліквідності, капіталізації і прибутковості банку.

  • Власник банку

Необхідно розуміти, кому належить банк, чи існує залежність власників банку від політичних і економічних ситуацій в країні. Належність до тієї чи іншої групи збільшують готовність і здатність власників банку в разі потреби, надати йому фінансову допомогу.

Що буде з курсом гривні внаслідок введення воєнного стану

  • Репутація та інформаційна відкритість

Навіть за відсутності фінансових проблем у банку, негативна інформація, поширювана про нього на ринку, може спровокувати неконтрольований відтік клієнтів і привести до погіршення показників платоспроможності.  

  • "Народний рейтинг"

 Це каталог відгуків (позитивних або негативних), залишених клієнтами банку в режимі онлайн. Всі відгуки клієнтів банку фільтруються і перевіряються фахівцями порталу на предмет достовірності, висуваються вимоги щодо конкретики інформації (суми, прізвища, обставини, прийняті банком заходи щодо виправлення ситуації або їх відсутність), іноді запрошуються докази. Ведеться активна боротьба з заангажованим, рекламними відгуками, наклепом. Підтверджені, але негативні відгуки про банк на його прохання будуть збережені.

  • Ліцензія

Має сенс перевірити, коли банку видали ліцензію: якщо організація велика і вже витримала фінансові кризи, ймовірно, вона буде надійніше нових гравців на ринку. 

  • Новини навколо банку

Якщо в ЗМІ не раз з'являлися новини про перевірки чи претензії з боку державних органів, розслідування, в яких опинилися замішані співробітники, або про зниження рейтингів і значний відтік коштів клієнтів – це привід насторожитися.

  • Рентабельність

Прибуток фінансової установи повинен бути позитивним або хоча б стабільним.

За матеріалами Минфин

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
«Загублений світ»: Історія, що не має права бути забутою - Каховська ГЕС
«Загублений світ»: Історія, що не має права бути забутою - Каховська ГЕС

Про зруйновану Каховську ГЕС, яка утримувала одне з найбільших водосховищ Європи…

Загадкове зникнення екіпажу судна «Марія Целеста» понад століття тому: нова теорія розвитку подій
Читати більше