Як обрати б/у автомобіль

Як обрати б/у автомобіль
Поширити в соціальних мережах:

Вибір уживаних автомобілів величезний. У такому морі пропозицій дуже легко заплутатися або натрапити на нечистих на руку продавців. Розбираємось, як цього уникнути.

Ринок уживаних авто в Україні переживає справжній бум. Введення пільгового акцизу сприяло суттєвому зростанню продажу, та й нерозмитнені авто на іноземній реєстрації завозять дедалі частіше і активніше.

В Україні існують три основні площадки продажу автівок:

Авто Риа

Автобазар

RST

Вивчаємо ринок

Щоб відшукати "залізного коня", який не підведе, варто дотримуватися таких пунктів:

  • Правильно сформулювати пошуковий запит на сайті. Не зайвим буде відсіяти биті та нерозмитнені автомобілі (якщо, звісно, ви не їх шукайте) – це суттєво зменшить кількість оголошень.
  • Бажано відмовитися від авто із занадто низькою вартістю. Якщо ціна сильно відрізняється від середньої вартості моделі, отже, від автомобіля хочуть швидше позбутися, бо він проблемний. 
  • Краще дивитися ті оголошення, де більше фотографій автомобіля з різних ракурсів. Якщо автомобіль сфотографували тільки з одного боку, цілком можливо, що таким чином продавець намагається приховати пошкодження. На фото цілком реально розгледіти перефарбовані кузовні деталі різних відтінків.
  • Дешевий тюнінг може свідчити про те, що авто побувало в ДТП і його таким чином відремонтували. Нерідко бампери або фари з тюнінгом дешевші, ніж оригінальні запчастини. 
  • У значної частини уживаних авто пробіг скручений і нічого дивного в цьому немає – навіть в Європі цим не гребують. Про великий пробіг свідчать пожовклі фари, пошкоджене оздоблення сидінь або стерті педалі. Це все також нескладно помітити з фото. Та й порівняти рік випуску з пробігом нескладно. Малоймовірно, що у 10-15-річного авто пробіг менше, ніж 100 тис. км. 
  • Мають насторожити оголошення з поміткою “терміново”. Звісно, продавець напевно скаже, що йому дуже потрібні гроші, він їде за кордон, і це цілком може бути правдою. Але в цьому разі явно має викликати підозру пропозиція обміну авто. Отже, власник лукавить і не надто потребує коштів, а просто намагається швидше “сплавити” автомобіль.
  • Заштрихований держномер автомобіля також може стати тривожним сигналом. Це робиться або для того, щоб покупець не міг перевірити аварійну історію автомобіля, або оголошення про продаж виставив перекупник.

Власник як джерело інформації

Розмова з продавцем також може стати джерелом корисної інформації. Не зайвим буде поцікавитися причиною продажу автомобіля. Правду ви все одно не дізнаєтеся, але за тоном і реакцією зможете скласти певну картину. 

Якщо власник авто не називає точний пробіг або плутається в інформації про останнє ТО, найімовірніше, це перекупник. Важливим плюсом є наявність сервісної книжки з відмітками офіційної СТО. 

Після цього можна розпочинати огляд тих машин, які пройшли вашу прискіпливу перевірку.

Огляд авто

  • Після того як ви дізнаєтеся про стан автомобіля зі слів продавця, запропонуйте їх підтвердити в вашому сервісному центрі. При цьому заздалегідь не кажіть, яке СТО ви вибрали або який автоексперт проводитиме огляд, так ви перестрахуетесь від можливої змови співробітника техстанції з продавцем авто.
  • Попросіть продавця показати те, що знаходиться під капотом автомобіля. Двигун та інші деталі повинні бути обов'язково сухими, без патьоків масла та інших витратних рідин, а внутрішня частина кришки капота не повинна бути в темній кіптяви. Але якщо при цьому під капотом панує ідеальна чистота – це ознака «генерального прибирання», значить, продавцю є що приховувати: було підтікання масла або розриви шлангів.
  • Для того, щоб заощадити купу часу при первинному огляді авто, рекомендується запастися "товщиноміром лакофарбового покриття". Цей прилад допоможе визначити, перефарбовувалася чи вдруге та чи інша деталь кузова, що дасть зрозуміти чи була машина в ДТП.
  • Ще одна з поширених передпродажних фішок – заміна гумових накладок на педалях, щоб показати, що на авто майже не їздили. Перевірити це легко, піднявши водійський килимок і подивившись на стан підлоги під правою п'ятою водія. Зазвичай такі місця ніхто не реставрує.

Як не купити "потопельника"

Дуже складно приховати всі докази в автомобілі, який побував під водою. На що звернути увагу:

  • кузовні зварювальні шви. Вони мають пористу структуру і, якщо авто дійсно занурювалось під воду, в цих порах залишаться частинки мулу, які практично нереально видалити;
  • алюмінієві деталі кузова. Якщо на них є великі ділянки окислення, швидше за все, автомобіль був під водою;
  • фари і задні ліхтарі – Мул залишається в роз'ємах проводів і частково в самих приладах. Сліди мулу залишаються і на внутрішніх частинах сіток динаміків стереосистеми авто;
  • сліди підводного занурення добре видно на всіх тканинних поверхнях: стиках стелі і стійок, ременях безпеки. Сліди мулу важко переплутати зі звичайною пилом або брудом, вони має характерний сірий, коричневий і навіть червоний кольори.

Читайте також:

Як відрізнити якісний бензин від підробки: лайфхаки для водія

Топ-11 відповідей для тих, хто хоче розмитнити "євробляху"

Автолайфхаки: як полегшити життя водія взимку

Зимові звички водія, що вбивають машину

Як зекономити бензин: лайфхаки для водія

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
«Загублений світ»: Історія, що не має права бути забутою - Каховська ГЕС
«Загублений світ»: Історія, що не має права бути забутою - Каховська ГЕС

Про зруйновану Каховську ГЕС, яка утримувала одне з найбільших водосховищ Європи…

Загадкове зникнення екіпажу судна «Марія Целеста» понад століття тому: нова теорія розвитку подій
Закуповували зерновози та суховантажі: росія ще з 2021 року готувалася до викрадення українського зерна
Закуповували зерновози та суховантажі: росія ще з 2021 року готувалася до викрадення українського зерна

Але, на відміну від 30-х-40-х років 20 століття, кремлю не вдалося приховати свої злочини…

Читати більше