Як боротися із сильним спітнінням

Як боротися із сильним спітнінням
Поширити в соціальних мережах:

Є така проблема? У нас є рішення!

Важливо: перш ніж почати боротися з проблемою пітливості, обов'язково проконсультуйтеся у лікаря. 

Підвищене потовиділення (по-науковому гіпергідроз) найчастіше говорить про серйозні захворювання. Зокрема, так проявляються деякі хвороби щитовидної залози, гіпофіза, порушення нервової системи (неврастенія, вегетосудинна дистонія) і обміну речовин, туберкульоз, деякі онкологічні та інфекційні захворювання і діабет.

У таких випадках важливо лікувати основну хворобу, і без кваліфікованої медичної допомоги тут не обійтися.

Але буває, що надмірна пітливість – просто особливість організму. Як правило, до неї схильні долоні, пахви, ступні. Місцевий гіпергідроз, як правило, не несе прямої загрози здоров'ю, але незручностей у повсякденному житті приносить багато. Крім того, рясне потовиділення сприяє розвитку шкірних хвороб, особливо грибкових уражень стоп і дерматитів.

Як боротися

  • Душ

Його необхідно приймати як мінімум 2 рази на добу, особливо після різних фізичних навантажень, стресових ситуацій. Вельми корисний контрастний душ.

  • Їжа

Виключіть з повсякденного раціону гостру, пряну і дуже солону їжу, оскільки її вживання підвищує пітливість. Від кави теж варто відмовитися.

  • Одяг

Постарайтеся носити одяг тільки з натуральних тканин, оскільки синтетика викликає велику пітливість у людини, та ще й на довгий час зберігатиметься в собі різкий запах поту.

  • Вітаміни

Корисно приймати загальнозміцнюючі засоби – препарати заліза, кальцію, фосфору, валеріани, полівітаміни, настої лікарських трав.

  • Дезодоранти і антиперспіранти

Вони вбивають запах, що виділяється бактеріями, і знижують діяльність потових залоз. Крім дезодорантів можна використовувати спеціальні мазі і присипки, що володіють тим же ефектом.

Дезодоранти пригнічують розмноження бактерій, викликаних появою на шкірі поту, і тим самим усувають неприємний запах, але власне потовиділення вони не зменшують. 

Антиперспіранти борються не з бактеріями, а з виділенням поту. Звичайно, ніякої препарат не може позбавити від поту взагалі, та й не повинен цього робити, так як виділення поту - нормальна поведінка організму. Але солі алюмінію або цинку в складі антиперспірантів на час закупорюють протоки потових залоз і обмежують потовиділення. 

Щоб розраховувати на належну дію антиперспіранту, його треба наносити тонким шаром на ніч. Якщо все ж хочете скористатися ним перед тим як вискочити на роботу, робіть це 2 рази на день: вранці і пізно ввечері.

Це правило стосується тільки антиперспірантів, на дезодоранти воно не поширюється.

Якщо забули нанести антиперспірант ввечері, відразу після ранкового душу гарненько просушіть пахви феном. Просто рушники недостатньо! А потім вже скористайтеся засобом від поту.

  • Народні рецепти

Лікування пітливості народними засобами не вимагає особливих витрат, але при цьому вони досить дієві.

  • М'ята. Столову ложку трави залити склянкою окропу, настояти півгодини, процідити. Настоєм протирати проблемні місця.
  • Настій ромашки (6 ст. ложок подрібнених квіток залити 2 літрами окропу, настоювати годину), додати 2 ст. ложки питної соди. Використовувати розчин для протирання шкіри в місцях рясного потовиділення.
  • Трави хвоща або листя волоського горіха, настояні на горілці (1:10). Перед вживанням розвести кип'яченою водою у співвідношенні 1:1 або 1:2, протирати шкіру 1-2 рази на день.
  • Ванни з корою дуба, білої вербою, шавлією. Приймати ванну слід двадцять-тридцять хвилин і не частіше одного разу на тиждень.
  • Солона вода. 1 чайну ложку солі розчинити в склянці гарячої води, потім трох остудити. Вранці і ввечері обмивати цим розчином ноги та руки.
  • Холодний компрес (15 – 18 градусів). Накладати його слід на п'ять-десять хвилин.
  • Пахвові западини можна протирати 1-2% саліциловим спиртом тому.

Корисні поради

  • В екстрених випадках не завадить мати лимон і пачку вологих серветок. Перед хвилюючою подією (іспитом, відповідальним виступом, побаченням) протріть шкіру пахв гігієнічної серветкою, а потім – скибочкою лимона і можете на якийсь час забути про запах поту і негарні кола на одязі.
  • Холодна (але не крижана) вода найкраще підходить для втамування спраги і заповнить рідина, яку ви втратили з потом. А ось алкоголь стимулює приплив крові до шкіри, тому навіть коктейль з льодом змусить вас спітніти ще до того, як ви відчуєте сп'яніння.
  • Неспокійних людей навіть незначне переживання кидає в піт. Намагайтеся не нервувати даремно – вдавайтеся до заспокійливих препаратів, аутотренінгу, розслаблюючим дихальним вправам.
Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Таємниця Евересту: чи було підкорено найвищу точку планети у 1924 році зниклими альпіністами?
Таємниця Евересту: чи було підкорено найвищу точку планети у 1924 році зниклими альпіністами?

Можливо досягнення вершини гори відбулось раніше відомого…

Унікальний генетичний код: власники негативного резус-фактура є нащадкам інопланетян?
Унікальний генетичний код: власники негативного резус-фактура є нащадкам інопланетян?

Позитивний резус-фактор крові мають 80% населення планети, а от у 15%...

В оці 28-річної жінки два роки жив незвичайний паразит і виріс до 10 міліметрів у довжину
Істерика та вереск ведучих рф відключають логічне мислення глядача: цей метод називається «надмірні емоції»
Ізраїльська агро-революція: треновані комахи нищать шкідників, трактори запилюють квіти, а дрони збирають врожай
Перший в Європі: археологи знайшли унікальний протез у черепі людини 18-го століття
Перший в Європі: археологи знайшли унікальний протез у черепі людини 18-го століття

Приголомшливе відкриття сталося у склепі костелу в Кракові…

Читати більше