«Влучила ракета, відмовив двигун, але я повернувся» - пілот української авіації про ризиковані польоти до Маріуполя

«Влучила ракета, відмовив двигун, але я повернувся» - пілот української авіації про ризиковані польоти до Маріуполя
Поширити в соціальних мережах:

Такі завдання були не просто складними…

З самого початку повномасштабного вторгнення росії українська авіація не лише захищала наші міста від ракет загарбників, але і без вагань виконувала завдання, з яких пілоти розуміли, що можуть і не повернутися. Так, за розповідями українського військового льотчика та «Героя України» Євгена Соловйова, польоти до Маріуполя, коли допомогу потрібно було доставляти на 100 км у глибину контрольованої ворогом території, це було не просто складно…

«Коли мені вперше поставили завдання, це особисто робив командувач армійської авіації, я розумів, аби погодитись виконувати її, потрібно бути або дуже сміливим, або дуже дурним. Чесно сказав, що я не такий сміливий і не такий дурний. Саме тоді командувач і запитав мене: «Як гадаєш, скільки життів коштує одне твоє життя?». Коли я поставив собі це запитання —  усе зрозумів. Ризик однозначно того вартий», - згадує Євген.

У нього було два такі польоти, один з яких виявився невдалим.

«Це була найперша спроба прорватись у Маріуполь. Нас обстріляли, ми повернулись. Під час другої спроби вдалось доставити ліки, боєприпаси, вивезти поранених, проте один із чотирьох вертольотів не повернувся».

Підготовка до польотів у Маріуполь, каже пілот, кожного разу тривала по-іншому. Усе було засекречено. Під час другої спроби на підготовку було лише декілька годин.

«Насправді операцію повністю планувало Головне управління розвідки і командування армійської авіації. Я в цьому ланцюжку був лише виконавцем. Мені показали, де потрібно летіти, де повернути, як прокласти маршрут, пояснили всі нюанси. На всі запитання, що виникали, мені дали відповіді. Операція була спланована блискуче», - каже військовий льотчик.

Проте після перших українських польотів для окупантів вони вже не було раптовості, але іншого способу доставити боєприпаси та забрати поранених в України просто не було…

«Звісно, було страшно. Коли ми йшли туди, бортовий комп’ютер показував, що до місця призначення пів години. Я розумів, що мені, можливо, залишилось жити пів години. Летиш і розумієш, що шанси повернутись — мізерні… - згадує Євген і додає, що досі тримає зв’язок із людьми, яких вивозив із Маріуполя – Списуємось через соціальні мережі, вони дякують. Мені вдалось вивезти понад двадцять поранених. Ризик був того вартий? Безумовно!»

Про те, що летітиму в Маріуполь Євген Соловйов, не казав нікому, режиму «секретності» дотримувалися суворо, як ніколи. Навіть дружині писав звичне смс на ніч: «Кохаю, добраніч»:

«Що вона сказала, коли дізналась правду? Чесно кажучи, це було щось трішки матюкливе. Щодо польотів у Маріуполь, я прекрасно усвідомлюю і те, що для мене це буквально кілька стресових годин — долетіти туди і назад. А для хлопців, яких я відвозив у Маріуполь, — це лише перший крок. Вони самі виявили бажання їхати в це пекло, захищати його».

Слава українським захисникам та захисницям!

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Читати більше