Виготовлений не із сирої нафти: вчені створили новий пластик, який можна переробити

Виготовлений не із сирої нафти: вчені створили новий пластик, який можна переробити
Поширити в соціальних мережах:

Світ страшенно залежний від пластику…

Як би ми не намагалися переробити його, пластик дешевше виробляти заново, тому неймовірна кількість пластикових відходів викидається на звалище та засмічує наші океани. З усього нового пластику, який коли-небудь виготовлявся, утворилося понад 6 мільярдів метричних тонн пластикових відходів (які не розкладаються, а лише розпадаються на дрібніші й дрібні шматочки), з яких на даний момент перероблено менше 10 відсотків. 

Щоб трохи подолати цю глобальну проблему, двоє вчених з Університету штату Бойсе в США нещодавно розробили новий вид пластику, який, на відміну від існуючих, не виготовлений із сирої нафти. Про це повідомляє Sciencealert. Більше того, невеликі лабораторні експерименти, що відтворюють промислові процеси, показують, що приблизно 93% нового пластику можна переробити на чисті вихідні матеріали – навіть якщо пластик змішати з іншими необробленими пластиковими відходами, папером та алюмінієм.

У своїй статті Еллісон Крісті та Скотт Філліпс описують створення нового типу пластику на основі полі (етилціаноакрилату) або PECA, який виготовляється з мономеру, що використовується для виготовлення суперклею. Вони припускають, що якщо виробництво буде проводитися в промислових масштабах, їхній новий пластик PECA, придатний для вторинної переробки, міг би замінити полістирольний пластик, який не прийнято в більшості програм утилізації на вулицях.

ввва

«Завдяки чудовим властивостям матеріалів і легкості переробки PECA може бути корисним в інших контекстах, крім простої заміни полістиролу, що ще більше покращить ступінь переробки пластикових відходів», — кажуть Крісті та Філіпс.

Початкові лабораторні експерименти показують, що новий пластик PECA має такі ж властивості, як і існуючі пластики, і стабільний у гарячому та вологому середовищі. Саме ця довговічність і стійкість до деградації роблять пластик таким універсальним.

Що стосується вторинної переробки, Крісті та Філліпс показали, як довгі полімерні ланцюги пластику PECA можна термічно «зламати» за температури 210 °C, а отримані мономери дистилювати в чистий продукт для повторного використання.

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Унікальний генетичний код: власники негативного резус-фактура є нащадкам інопланетян?
Унікальний генетичний код: власники негативного резус-фактура є нащадкам інопланетян?

Позитивний резус-фактор крові мають 80% населення планети, а от у 15%...

В оці 28-річної жінки два роки жив незвичайний паразит і виріс до 10 міліметрів у довжину
Істерика та вереск ведучих рф відключають логічне мислення глядача: цей метод називається «надмірні емоції»
Ізраїльська агро-революція: треновані комахи нищать шкідників, трактори запилюють квіти, а дрони збирають врожай
Перший в Європі: археологи знайшли унікальний протез у черепі людини 18-го століття
Перший в Європі: археологи знайшли унікальний протез у черепі людини 18-го століття

Приголомшливе відкриття сталося у склепі костелу в Кракові…

Фото літаючих динозаврів: свідчення загадкових зустрічей людей з гігантськими птахами
Читати більше