Від випадіння волосся до реконструкції тканин: вчені покладають великі надії на метод 3D-біодрук

Від випадіння волосся до реконструкції тканин: вчені покладають великі надії на метод 3D-біодрук
Поширити в соціальних мережах:

За йог допомогою вже вдалося створити волосяні фолікули для вирощеної в лабораторії шкіри…

Вчені з Політехнічного інституту Ренселера в США зробили важливий крок у напрямку виробництва вирощеної в лабораторії шкіри, що може функціонувати так само, як природна, пише видання iflscience.

Дослідження, опубліковане в журналі Science Advances, розкриває метод 3D-біодруку, який використовується для створення волосяних фолікулів у вирощеній в лабораторії тканині шкіри. Вчені починають процес з вирощування зразків клітин шкіри та фолікулів, які потім змішують з білками та іншими матеріалами, створюючи так звані «біочорнила».

Ця речовина вставляється у вирощену в лабораторії шкіру за допомогою тонкої голки, що дозволяє створювати структуру шар за шаром, подібно до процесу 3D-друку. Клітини шкіри мігрують до каналів, оточуючи клітини волосся, утворюючи структури, схожі на волосяні фолікули.

Хоча штучні тканини наразі зберігаються лише два-три тижні, це вже великий крок вперед в галузі біотехнології.

«Наша робота є доказом того, що структури волосяних фолікулів можуть бути створені дуже точним, відтворюваним способом за допомогою 3D-біодруку», - наголосив доктор Панкадж Каранде з Політехнічного інституту Ренселера.

Цей процес вирощення волосяних фолікулів має потенціал не лише для розв'язання проблем випадіння волосся, але і для розробки вирощеної в лабораторії шкіри, що може імітувати природні функції людської шкіри. Волосяні фолікули важливі для регулювання температури тіла, вироблення поту, та мають стовбурові клітини, які допомагають загоєнню.

Лікарка Кароліна Катаріно, перша авторка дослідження, розкриває, що додавання волосяних фолікулів до моделей шкіри може розширити їхню складність, надаючи більше інформації про взаємодію шкіри з місцевими продуктами.

Лабораторія доктора Каранде вже досягла значного успіху у виробництві шкіри з кровоносними судинами, і нове дослідження відкриває захопливі перспективи для подальших методів лікування опіків та інших захворювань шкіри. Також, інші дослідники розглядають можливість використання цієї технології для розвитку нових методів лікування випадіння волосся.

Відзначаючи великий потенціал цієї технології, вчені вірять, що цей автоматизований процес 3D-біодруку є кроком до майбутнього біовиробництва шкіри та вирішення численних проблем, пов'язаних з реконструкцією тканин шкіри.

Читай також:

Фото: Rensselaer Polytechnic Institute

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Замальована фреска справжнього засновника собору Софія Київська: як помилкова реставрація змінила історію
Найзагадковіше явище, яке майже 400 років не можуть розгадати вчені: цікаві факти про кульову блискавку
Зародження життя на Землі: вчені вважають, що дощова вода могла сприяти еволюції перших клітин
Зародження життя на Землі: вчені вважають, що дощова вода могла сприяти еволюції перших клітин

Вважається, що перші форми життя, могли виникати спонтанно з органічних молекул…

Курган у формі корабля, 139 могил та скарби вікінгів: археологи зробили неочікуване відкриття у Швеції
Курган у формі корабля, 139 могил та скарби вікінгів: археологи зробили неочікуване відкриття у Швеції

Це відкриття відбулося під час розкопок поблизу міста Варберг…

Кремль підриває довіру українців через агентурну мережу телеграм-каналів
Читати більше