Ультрафіолет показав «прихований розділ»: вчені знайшли невідому сторінку з Біблії, написану 1500 років тому

Ультрафіолет показав «прихований розділ»: вчені знайшли невідому сторінку з Біблії, написану 1500 років тому
Поширити в соціальних мережах:

Він був під трьома шарами рукопису, який зберігається у бібліотеці Ватикану …

Вчені виявили текст Святого Письма після того, як застосували ультрафіолетове світло до рукопису про стародавні християнські історії та гімни, що зберігається у бібліотеці Ватикану, пише DailyMail. Знайдена сторінка містить розділи з 11 по 12 від Матвія, де є більше деталей, ніж у сьогоднішньому стандартному тексті Євангелія. Дослідники ще не показали повний переклад, написаний давньою сирійською мовою, але поділилися деякими деталями. 

У грецькій версії Євангелія від Матвія, розділ 12, вірш перший: «Тоді Ісус проходив полями в суботу, і Його учні зголодніли, почали збирати колоски та їсти.

Сирійський переклад говорить: «[...] почали збирати качани, розтирати їх у своїх руках і їсти».

Початковий текст був написаний приблизно в третьому столітті, але був стертий писарем у Палестині – звичайна практика, оскільки папір, виготовлений зі шкіри тварин, був дефіцитним.  

«Текст Євангелія, знайдений у цьому повторно використаному рукописі, містить так звані старосирійські переклади Євангелія. Він досить часто засвідчує текст Євангелія, який відрізняється від того, який ми знаємо сьогодні», - сказав палімпсест Григорій Кессель, який зробив це відкриття.

Ультрафіолетове світло стало популярним серед вчених, які сподіваються розкрити секретні документи, оскільки прихований текст поглинає світло і світиться синім кольором. Він може вловлювати прихований текст, оскільки пергамент просочується чорнилом. І незалежно від того, як часто його повторно використовують, оригінальні записи все одно залишаються на папері.

«Текст Євангелія прихований у тому сенсі, що на початку шостого століття пергаментна копія Євангелія була повторно використана двічі, і сьогодні на одній сторінці можна знайти три шари письма (сирійський, грецький і грузинський)», - пояснив Кессель.

Читайте також:

Фото: бібліотека Ватикану

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Дивись матч «Динамо» - «Полісся» на телеканалі 2+2
На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Читати більше