У США знайшли череп шаблезубого кота, який вимер близько 13 тисяч років тому

У США знайшли череп шаблезубого кота, який вимер близько 13 тисяч років тому
Поширити в соціальних мережах:

Дослідники виявили надзвичайно добре збережений череп в окрузі Пейдж…

Шаблезубий кіт (Smilodon) — один із найвідоміших родів махайродонтів, вимерлої підродини хижих ссавців родини Felidae (справжні котячі). У народі їх називають «шаблезубими тиграми», хоча вони не є близькими родичами до тигрів (Panthera). Рід був названий у 1842 році на основі скам'янілостей із Бразилії; загальна назва означає «скальпель» або «двосічний ніж» у поєднанні з «зубом». І нещодавно на південному заході штату Айова (США) знайшли череп шаблезубого кота, який став першим свідченням того, що доісторичний хижак бродив там наприкінці льодовикового приблизно 12-13 000 років тому, повідомляє видання HeritageDaily.

Дослідники виявили надзвичайно добре збережений череп в окрузі Пейдж, на південному заході Айови, який дав нове уявлення про вид до його вимирання. Череп належав дорослій особині (2-3 роки). Це був самець, який важив близько 249 кг.

«Череп — це справді велика знахідка. Рештки цих тварин зазвичай широко розкидані і представлені окремим зубом або кісткою. Цей череп із східної річки Нішнаботна, притока річки Міссурі, майже в ідеальному стані. Це неперевершено», - розповів ад’юнкт-професор археології в штаті Айова Метью Хілл.

У дослідженні, опублікованому в журналі Quaternary Science Reviews, команда з Університету штату Північно-Західного Міссурі використовувала радіовуглецеве датування, яке встановило, що кіт помер наприкінці льодовикового періоду між 13 605 і 13 460 роками тому, що робить цей зразок одним із останніх відомих шаблезубих кішок до того, як планетарні температури піднялися, що спричинило відступ льодовиків.

За словами дослідників, південно-західна Айова в той час була парковою зоною з ділянками дерев, які перемежовувалися трав’янистими місцями. Шаблезубі коти жили поряд з іншими вимерлими тваринами, такими як страшний вовк, гігантський короткомордий ведмідь, олень-лось, гігантський наземний лінивець, і, можливо, кілька бізонів і мамонтів.

Як помер шаблезубий кіт, невідомо, але зламане ікло може дати підказку. Дослідження припускає, що тварина була серйозно поранена під час нападу на здобич, яка, у кінцевому підсумку, виявилася смертельною через кілька днів після травми.

Читайте також:

Фото: Університет штату Айова

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше