TikTok заробляє на продажі контрафактної косметики та рецептурних кремів для шкіри

TikTok заробляє на продажі контрафактної косметики та рецептурних кремів для шкіри
Поширити в соціальних мережах:

У додатку можна було знайти підроблені парфуми Dior і туш Maybelline…

TikTok отримує прибуток від продажу нелегальних і потенційно небезпечних косметичних засобів, включаючи підроблену косметику та креми для шкіри, що відпускаються лише за рецептом, незважаючи на те, що він заявляє про «нульову толерантність» до продавців-шахраїв. Про це повідомляє британське видання The Guardian.

Як пише видання, підроблені версії парфумів Dior, бальзамів для губ з вазеліном і туші Maybelline є одними з продуктів, рекламованих сторонніми постачальниками через ринок додатків TikTok. Також відкрито рекламуються лосьйони для відбілювання шкіри, що містять заборонені інгредієнти, і сильнодіючі креми від прищів, які слід продавати лише за рецептом.

Продукти продаються через TikTok Shop, функцію покупки в додатку, яка дозволяє користувачам купувати продукти, які вони бачать, рекламовані впливовими особами та брендами. До речі, у 2021 році Офіс інтелектуальної власності Британії виявив, що роль впливових осіб є ключовою для впливу на купівлю споживачами контрафактної продукції. З 1000 опитаних жінок віком від 16 до 60 років, 13% сказали, що реклама в соціальних мережах спонукала їх купити контрафактну продукцію.

З моменту запуску в 2021 році функція «Shop» допомогла перетворити TikTok на місце для роздрібної торгівлі в Інтернеті. TikTok, який бере 5% комісійних від продажів, каже, що має суворі правила щодо того, що можна продавати через вкладку «Shop», зокрема забороняється «реклама та продаж» усіх контрафактних продуктів. Також є заборона на продаж ліків, що відпускаються лише за рецептом у Великобританії, таких як крем від прищів, а також кремів для відбілювання шкіри, які містять заборонені інгредієнти. 

«Забезпечуючи безпеку та автентичність продуктів, що продаються на нашій платформі, ми створюємо позитивний досвід покупок, якому користувачі можуть довіряти», — додається в політиці TikTok.

Але аналіз свідчить про те, що правила не виконуються ефективно, а незаконні косметичні продукти регулярно рекламуються користувачам через їхні канали вмісту та результати пошуку.

За повідомленням журналістів The Guardian, минулого тижня дев’ять із перших 12 результатів, показаних людям, які шукали «парфуми» в розділі програми TikTok Shop, виявилися підробленими. Продукти включали варіації парфумів Dior Sauvage з такими назвами, як «Suave» і «Savage», а також копію парфумів Flowerbomb Viktor&Rolf, які на перший погляд виглядають так само, але насправді називалися «Mark and Victor».

Пошуки туші та інших предметів косметики також призвели до рекомендацій продуктів, які виявилися підробленими. У деяких випадках предмети залишалися доступними на ринку, навіть якщо вони були явно позначені як «підроблені».

Поширеність підробок призвела до попереджень від деяких клієнтів TikTok Shop. Жінка з Великої Британії, яка купила косметичний подарунковий пакет за 25 фунтів стерлінгів, сказала, що вона «розлютилася» після того, як їй надіслали єдиний блиск для губ, який явно був підробкою. 

«Будьте обережні, у кого ви замовляєте в TikTok Shop, — сказала вона у відео. – Будь ласка, перевірте своїх продавців, тому що навколо так багато підробок. Це не варте втрати грошей. Я навіть не можу зв’язатися з компанією, і, як не дивно, тепер у них нічого немає в магазині».

Інша клієнтка TikTok Shop розповіла, що їй надіслали парфуми низької якості, які «буквально пахнуть лаком для нігтів» після того, як вона зробила замовлення у, на її думку, авторитетного продавця в TikTok. Вона надіслала продавцю повідомлення з проханням повернути гроші, але їй сказали, що товар не можна повернути, оскільки він був відкритий. 

«Якщо ви збираєтеся придбати цей парфум, будь ласка, перевірте магазини, в яких ви його купуєте, і  уникайте цих хлопців. Я втратив свої гроші», -  додала вона у відео для підписників.

Нещодавно TikTok таки заблокував пошук за словом «третиноїн» і видалив списки від сторонніх постачальників, які посилалися на цей інгредієнт. Списки кремів для відбілювання шкіри, що містять заборонений інгредієнт гідрохінон, також були видалені.

TikTok заявив, що серйозно ставиться до порушення прав інтелектуальної власності та незаконного продажу медичних виробів, і що тих, хто порушує правила, треба заборонити на платформі. У компанії заявили, що цього року видалили сотні продуктів і продавців із TikTok Shop.

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину

Все завдяки санкціям та злагодженій роботі ЗСУ, СБУ та ГУР…

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
«Стріляють з біонічними руками»: українські захисники після поранень та ампутацій повертаються на фронт
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»

На Київстар ТБ новий випуск проєкту «Про кіно для ТеБе»…

Читати більше