У Чернігові під час ремонтних робіт випадково відкопали стародавній оборонний рів міста

У Чернігові під час ремонтних робіт випадково відкопали стародавній оборонний рів міста
Поширити в соціальних мережах:

Це стало справжньою археологічною знахідкою…

У квітні 2023 року під час земляних робіт з реконструкції водогону по вулиці Любецькій знайшли рів Передгороддя давнього Чернігова, повідомляє видання sknews. Це стало справжньою археологічною знахідкою, адже Чернігів – одне з найдавніших міст в Україні, яке має багату історію та культурну спадщину. Воно було засноване ще у 7 столітті і стало столицею Київської Русі у 9-10 століттях. З цих часів місто зберегло безліч історичних пам'яток.

Могутній Чернігів, що розвивався протягом багатьох століть, був одним з найважливіших центрів Київської Русі, кажуть історики. Його величі є непересічною та багатошаровою. У різні періоди своєї історії Чернігів був центром культури, торгівлі та політичної влади. А знайдений у квітні рів, за висновками археологів, скоріш за все був частиною конструкцій оборонної лінії міста.

чмчм

«Розкопки показали, що Передгороддя давнього Чернігова було обведене справжнім оборонним ровом, – пояснює археолог Ігор Ігнатенко. – У давнину в цьому місці рівень ґрунту був вищий за нинішній, а отже, глибина та ширина рову були більшими, ніж ті, що ми можемо побачити на фото. На південь від рову (в бік перехрестя вулиць Любецької та Гетьмана Івана Мазепи) мав знаходитися вал, споруджений із ґрунту, вийнятого при викопуванні рову. На горі валу повинна була стояти дерев’яна фортечна стіна».

Уламки керамічних посудин, знайдені на дні рову, та його розташування (рів проходить через територію курганного могильника 11 століття, так, що одні кургани опинилися в межах міста, а інші – «за городом») каже про те, що оборонний вал спорудили у 12 столітті. Але активне господарювання чернігівських містян призвело до того, що вже з другої половини 19 століття він зник, а разом із ним і знання про те, де він проходив.

вавп

Читайте також:

Усі фото в матеріалі: Віталій Назаренко, sknews

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше