Стародавній алфавіт давно зниклої цивілізації нещодавно випадково виявили в Іспанії

Стародавній алфавіт давно зниклої цивілізації нещодавно випадково виявили в Іспанії
Поширити в соціальних мережах:

Вважається, що артефакту понад 2500 років…

Нещодавно в Іспанії було знайдено 20-сантиметрову сланцеву табличку, яка сколихнула науковий світ. Артефакт виявили під час археологічних розкопок поблизу міста Гуаренья. Це місце належить до пізньої тартеської цивілізації, яка існувала приблизно 2500 років тому.

Як зазначається у звіті Національної дослідницької ради Іспанії, оприлюдненого 6 червня 2024 року, на табличці були гравюри воїнів, які билися.

ввв

Фото: E. Rodríguez/M. Luque/CSIC

Але, як пише видання iflscience, Джоан Феррера і Джане, комп’ютерний вчений та експерт з палеоіспанських мов з Університету Барселони помітив дещо більш значуще. Дослідник побачив палеоіспанський знак. На одній із сторін знайденої таблички був таємничий алфавіт! Феррер зв'язався з Інститутом археології Меріди, аби отримати кращі зображення таблички.

«Після вивчення зображень все вказує на те, що це південний алфавіт із початковою послідовністю ABeKaTuIKeLBaNS?ŚTaUE, яка майже така ж, як задокументована в іспанському алфавіті, за винятком 11-го знаку, який має особливу форму», — пояснив Феррер.

Це відкриття особливо важливе. Адже відомо лише про два інших алфавіти південних палеоіспанських писемностей і саме про цю систему листа відомо дуже мало. Табличка могла мати 32 символи, але стверджувати це не можна, оскільки її нижня частина відламана.

«Ця абетка має 27 знаків і є єдиною повною, яку ми знаємо на сьогодні. Інша була знайдена під час розкопок Вілласвієхас-дель-Тамуха (Касерес), але вона дуже фрагментована і має лише деякі центральні знаки. Тому нова абетка буде третім прикладом і надасть багато інформації», — пояснив Феррер.

Читай також:

Фото: JFiJ/CSIC

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Руйнувала мечеті та роздавала землі росіянам в Криму: як Катерина ІІ знищувала історію Кримського ханства?
Руйнувала мечеті та роздавала землі росіянам в Криму: як Катерина ІІ знищувала історію Кримського ханства?

Також російська імперія перейменовувала поселення та зносила пам’ятники…

У грі захищає людство від монстрів, а в житті зупиняє росіян: як працює нова турель від українських винахідників?
Шокуюче відкриття вчених: під Північним Льодовитим океаном кипить рідина з температурою 300°C
Примусове вигнання кримських татар: історичні факти про Крим від одного із найповажніших вчених світу
Читати більше