«Солодкий запах зварювального диму» чи «їдкий аромат смаженого стейка»: астронавти розповіли, чим пахне космос

«Солодкий запах зварювального диму» чи «їдкий аромат смаженого стейка»: астронавти розповіли, чим пахне космос
Поширити в соціальних мережах:

Ті, хто виходив у відкритий космос, постійно говорять про надзвичайно специфічний запах…

Космос – це не лише безмежна тиша і майже вакуум, але і світ непізнаного запаху. Як пише видання livescience, астронавти, які мали сміливість вийти у відкритий космос, повертаються з дивовижною історією запаху космосу, який не можна забути.

Вони не можуть відчути запах космосу коли перебувають безпосередньо в ньому, адже знаходяться у скафандрах, де просто пахне пластиком. Проте відчувають його коли повертаються на космічну станцію, бо запах залишається на їхніх костюмах, шоломах, рукавичках та інструментах. За їхніми словами, прилиплі частинки мають їдкий аромат смаженого стейка, гарячого металу та зварювальних парів.

«Це ніби щось, чого я ніколи раніше не відчував, але я ніколи цього не забуду», - каже астронавт NASA Кевін Форд.

Хімік Стівен Пірс, який на запрошення NASA намагався відтворити космічний запах на Землі для астронавтів, каже, що певний аромат металу може походити від високоенергетичних коливань іонів.

Однак астронавти не обов'язково оцінюють запах космосу, як різкий. Після місії 2003 року астронавт Дон Петтіт так описав це в блозі NASA:

«Важко описати цей запах. Він точно не є нюховим еквівалентом опису палітри відчуттів якоїсь нової їжі як «на смак курки». Найкращий опис, який я можу придумати, це металевий. Досить приємне солодке металеве відчуття. Це нагадало мені літо в коледжі, коли я багато годин працював із дуговим зварювальним пальником, ремонтуючи важке обладнання для невеликої лісозаготівельної групи. Це нагадало мені приємне солодкий запах зварювального диму. Це запах космосу».

Також Петтіта розповів, які аромати панують на МКС. За його словами там відчувається запах машинного цеху перемішений із ароматом відділення лабораторії. А коли готують вечерю, додається ще трошки запаху ростбіфу, який пливе в повітрі під час приготування їжі.

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Проміняв пафосне Бордо на українське село: як спадковий аристократ обрав Одещину замість Франції
Проміняв пафосне Бордо на українське село: як спадковий аристократ обрав Одещину замість Франції

Війна не злякала його, і він продовжує створювати тут унікальне вино…

Від перших клубів до Ліги чемпіонів: як Україна увійшла до футбольної історії?
Дивовижна, дика та небезпечна: «Загублений світ» розкаже про неймовірну природу Канади
Стародавні «гобіти»: що дізнались вчені про життя мініатюрних людей через 20 років після їхнього відкриття?
Стародавні «гобіти»: що дізнались вчені про життя мініатюрних людей через 20 років після їхнього відкриття?

Нові аналізи показують, що деякі могли бути навіть меншими за 106 см…

Середньовічна загадка Черкас: коли насправді було засноване місто, і чому археологи заперечують офіційну дату?
Перший політ людини в небі: як двоє французів у 1783 році на повітряній кулі поклали початок ери авіації?
Читати більше