Скелети чоловіків, жінок і дітей, два з яких обіймалися, знайшли у прихованій 5000-річній гробниці на півночі Британії

Скелети чоловіків, жінок і дітей, два з яких обіймалися, знайшли у прихованій 5000-річній гробниці на півночі Британії
Поширити в соціальних мережах:

Це місце було поза увагою протягом багатьох століть, поки…

Понад 100 років тому археологічні підказки надихнули дослідників на пошуки та розкопки, що привели до виявлення видатної гробниці, що свідчить про високий рівень неолітичної інженерії в північній Британії. Як пише видання The Guardian, гробницю, яка має понад 5000 років, розкопали старший куратор доісторії (неоліту) Національного музею Шотландії доктор Х'юго Андерсон-Ваймарком та професор неолітичної археології Кардіффського університету Вікі Каммінгсом на Оркнейських островах, відомих своєю багатою археологічною спадщиною.

Головною знахідкою розкопок стали руїни гробниці, яка має діаметр понад 15 метрів та складається із кам'яної споруди, доступ до якої здійснювався через довгий прохід довжиною близько семи метрів. Усередині були знайдені чотирнадцять зчленованих скелетів чоловіків, жінок і дітей, два з яких були розташовані так, ніби вони обіймалися. Гробниця складається із камер та бічних кімнат, які створюють вражаючий інженерний об'єкт.

«Сім-вісім метрів усередині – це справді багато. Ми знайшли не тільки гробницю, але й на місці зчленовані скелети – вишеньку на торті. Ця консольна конструкція передбачала поступове зведення каменів для створення камерних камер, що звужувалися зі зростанням висоти, що свідчить про вражаючі інженерні досягнення», - зауважив Доктор Андерсон-Ваймарк.

Це місце було поза увагою протягом багатьох століть, розрівняне та зруйноване без залишення записів у 18-19 століттях, коли його камінь використовувався для будівництва сусідньої будівлі. Попередні розкопки, проведені у 1896 році, виявили сліди стін та кам'яні артефакти, але їхнє значення не було визначено.

Антрополог Джеймс Уоллз Керсітер повідомив про ці відкриття у місцевій газеті, але лише доктор Андерсон-Ваймарк зумів розшифрувати інформацію та відстежити розташування гробниці. За допомогою студентів та волонтерів він організував розкопки, які призвели до відкриття цього захоплюючого об'єкта.

Гробниця, яка датується приблизно 3000 роками до нашої ери, свідчить про те, як місцеві громади займалися землеробством на Оркнейських островах. Завдяки аналізу ДНК та іншим дослідженням, дослідники тепер можуть встановити, чи були поховані там особи пов'язані між собою, бо ця гробниця вписується в історію інших оркнейських гробниць.

Читай також:

Фото: Національні музеї Шотландії

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Замальована фреска справжнього засновника собору Софія Київська: як помилкова реставрація змінила історію
Найзагадковіше явище, яке майже 400 років не можуть розгадати вчені: цікаві факти про кульову блискавку
Зародження життя на Землі: вчені вважають, що дощова вода могла сприяти еволюції перших клітин
Зародження життя на Землі: вчені вважають, що дощова вода могла сприяти еволюції перших клітин

Вважається, що перші форми життя, могли виникати спонтанно з органічних молекул…

Курган у формі корабля, 139 могил та скарби вікінгів: археологи зробили неочікуване відкриття у Швеції
Курган у формі корабля, 139 могил та скарби вікінгів: археологи зробили неочікуване відкриття у Швеції

Це відкриття відбулося під час розкопок поблизу міста Варберг…

Кремль підриває довіру українців через агентурну мережу телеграм-каналів
Читати більше