Нервове напруження: як захистити організм

Нервове напруження: як захистити організм
Поширити в соціальних мережах:

Постійне нервове напруження – супутник людей у сучасному світі. Робота, родина, рутина – навколо нас безліч факторів, які руйнують психічне здоров’я. А це призводить до серйозних проблем.

Як захистити себе і свою психіку від дратівливих факторів навколишнього середовища?

  • Ретельно плануйте робочі моменти

Один із засновників Twitter Джек Дорсі вважає, що джерелом стресу є неприємні сюрпризи на роботі. Тому роботу потрібно ретельно планувати і максимально намагатися дотримуватися плану. Важливо навчитися створювати зручний розклад.

Якщо ви будете складати собі графік і діяти чітко – вас непросто буде застигнути зненацька, а значить, і рівень стресу буде набагато нижчим.

Джек Дорсі

Як застосувати на практиці:

Використовуйте програми та програми, які допоможуть структурувати інформацію і стежити за графіком.

Вчіться розставляти пріоритети і тренуйте увагу.

Делегуйте справи.

  • Пийте чай.

Дуже легка і дієва порада. Отримали порцію негативу – випийте чаю. Видів цього напою настільки багато, що кожен може вибрати напій на свій смак. Чай може як підбадьорити, так і заспокоїти нерви. Зелений чай знімає напругу, чай мате – тонізує, а імбирний чай називають «еліксиром любові». Перед сном добре випити чай із ромашки і м’яти.

  • Більше займайтеся спортом.

Про це говорять усі лікарі, але ми чомусь ігноруємо їхні поради. Регулярні фізичні навантаження допомагають не тільки підтримувати гарну фізичну форму, а й боротися зі стресом – заняття спортом піднімають настрій і сприяють хорошому сну вночі. Тож якщо, виходячи з офісу о шостій вечора, ви відчуваєте загальнолюдську ненависть і вселенську втому, швидше за вирушайте в спортзал. Після годинного тренування багато проблем виявляться несуттєвими і вже неактуальними. А щоб ефект зберігався надовго, стежте за тим, щоб у вашому щотижневому тренувальному плані було не менше двох силових тренувань і 150 хвилин аеробного навантаження (помірної інтенсивності).

  • Секс.

Ще один, не менш приємний, спосіб зняти напругу – секс. Крім гормону радості, секс забезпечить вас і фізичною розрядкою. Після бурхливої ночі кохання у вас не залишиться сил на роздратування і образи. Та й кохана людина просто не зможе відмовити вам у такому приємному «лікуванні»!

  • Не ігноруйте проблеми.

Джефф Безос, засновник і глава компанії Amazon, вважає, що кращий спосіб боротьби зі стресом – попередження. Щоб не допустити виникнення психологічної напруги, потрібно вчасно почати діяти.

Стрес – результат відсутності своєчасних вчинків, в той час коли ситуацію ще можна контролювати. Як тільки я знаходжу проблему, я роблю перший дзвінок або відправляю повідомлення по електронній пошті, щоб почати змінювати ситуацію. Навіть якщо проблема не вирішена, той факт, що я взяв її під контроль, різко знижує рівень стресу.

Джефф Безос

Як застосувати на практиці:

Складайте плани на довгі і короткі проміжки часу – це допоможе ефективно стежити за станом справ.

Раз на тиждень або місяць підводите підсумки зробленого – так ви зможете оцінити свою ефективність і можливі ризики.

  • Напишіть листа.

Лондонські вчені з Королівського коледжу встановили, що зняти стрес допомагає лист: напишіть все, що з вами сталося на папері, і вам стане легше. Зовсім необов'язково вести щоденник або щоденник довгий час – цілком достатньо витрачати на це 20 хвилин щодня протягом 3 днів.

  • Не тримайте все в собі

Часом дати волю емоціям і дозволити собі не стримувати сльози – кращий спосіб позбутися від стресу і напруги. Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Motivation and Emotion, люди, які плакали під час перегляду сумного фільму, спочатку відчували себе гірше, а потім - протягом 90 хвилин - краще, ніж до початку перегляду. Суть в тому, що сльози теж стимулюють вироблення ендорфінів, відповідальних за гарний настрій і самопочуття. А пригнічуючи емоції, ви, навпаки, тільки створюєте сприятливий ґрунт для розвитку неврозів.

  • Зірковий приклад.

Як зірки ведуть боротьбу зі стресом? Ніколас Кейдж щодня пробігає по 10 кілометрів, Джордж Клуні теж віддає перевагу спорту – по дві години кожен день грає в баскетбол. А ось актор Метью Макконахью годинами барабанить. Правда, позбавляючись таким чином від напруги, він до нервового зриву доводить своїх сусідів.

  • Проводьте з сім'єю більше часу

Сьюзен Войжітскі – американська підприємниця і генеральний директор YouTube. Саме вона придумала замінювати слово Google в святкові дні анімацією і картинками. Сьюзен радить робити перерви в роботі і приділяти вільний час спілкуванню з рідними. Вона успішна бізнесвумен і знає, про що говорить, адже у неї велика родина і п'ятеро дітей.

Дуже важливо іноді робити перерву. Я помітила, що, коли відпочиваєш, в голову приходять чудові ідеї.

Сьюзен Войжітскі

У Чехії знімають стрес, приймаючи пивні ванни. У дубові бочки наливають спеціальне пиво (в ньому немає алкоголю). Найчастіше це 50% мінеральної води і 50% сусла і пивних дріжджів. В останніх містяться різні амінокислоти, мікроелементи і ферменти, які надають сприятливу дію не тільки зовнішньо, на шкіру, але і на нервову систему організму.

  • Займіться прибиранням

Як стверджує двоюрідний брат королеви Великобританії, коли Її Величність перебуває в поганому настрої, вона йде в сад і там просапує грядки. Такий метод дозволяє їй швидко заспокоїтися.

Робота – це плата людини за право перебувати на землі.

Її Величність Єлизавета II

Як застосувати на практиці:

Вимийте посуд, вологе прибирання або прання – все це допоможе скинути негативні емоції.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Business Breakfast з Володимиром Федоріним від Forbes відтепер доступний на Київстар ТБ
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину

Все завдяки санкціям та злагодженій роботі ЗСУ, СБУ та ГУР…

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
«Стріляють з біонічними руками»: українські захисники після поранень та ампутацій повертаються на фронт
Читати більше