На планеті може утворитися новий океан: його місцезнаходження – Африка

На планеті може утворитися новий океан: його місцезнаходження – Африка
Поширити в соціальних мережах:

Вчені кажуть, що вони бачать, як континентальна кора стає океанічною…

За словами дослідників, новий океан може утворитися у віддаленому майбутньому після того, як в Африці продовжує формуватися розкол, пише FoxNews.

«Це єдине місце на Землі, де можна вивчити, як континентальна тріщина стає океанічною, — сказав докторант Університету Лідса Крістофер Мур. – Ми бачимо, що океанічна кора починає формуватися, оскільки вона значно відрізняється від континентальної за своїм складом і щільністю».

Розкол завдовжки 35 миль, відомий як Східно-Африканський рифт, утворився в 2005 році, але будь-який розвиток у новий океан займе приблизно від п’яти до десяти мільйонів років, кажуть дослідники.

«Аденська затока та Червоне море затоплються над регіоном Афар і в Східно-Африканську рифтову долину і стануть новим океаном, і ця частина Східної Африки стане окремим невеликим континентом, — каже морський геофізик і почесний професор Каліфорнійського університету Кен Макдональд. – Оскільки ми отримуємо все більше і більше вимірювань для GPS, ми можемо набагато краще зрозуміти, що відбувається».

Причина розколу залишається невідомою, але деякі вважають, що формування тріщини було спричинене тектонічними процесами, подібними до тих, що відбуваються на дні океану. Розлом знаходиться на межі трьох тектонічних плит, які протягом деякого часу віддалялися. Плити, ідентифіковані як Сомалійська тектонічна плита, Нубійська тектонічна плита та Аравійська тектонічна плита, віддаляються одна від одної на кілька міліметрів на рік.

Синтія Ебінгер, геофізик з Університету Тулейна в Новому Орлеані, зазначила, що розкол розвинувся в області з одними з найвищих температур на планеті:

«Найгарячіше населене місто на поверхні Землі знаходиться в Афарі. Денна температура часто досягає 130 градусів за Фаренгейтом, а вночі охолоджується до 95 градусів».

Вона описала, як лише за кілька днів утворився розкол, який зазвичай формується «кілька сотень років» руху тектонічних плит.

«Ми намагаємося зрозуміти, яка крапля переповнює спину верблюду», — сказала вона, припускаючи, що зростання тиску магми, що піднімається, може спровокувати вибухові події, які досі спостерігаються в регіоні.

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Фургон з оркестром»: як рашистські паради та флешмоби формують потрібну кремлю психологію росіян?
Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Читати більше