Мізки на пенсії: як загальмувати старіння мозку?

Мізки на пенсії: як загальмувати старіння мозку?
Поширити в соціальних мережах:

«Після 45 років ваш мозок починає старіти», – в один голос стверджують науковці. Чи так це насправді і як «омолодити» мозок – розповідає редакція 2+2.

Дослідники із Гарвардського університету визначили, що у 45-49 років наш мозок починає «згасати». І якщо у свої 25 ви перебували на піку розумової активності, то вже за два десятиліття пізнавальні функції мозку трохи ослабли. Причин цьому безліч: від генетичних мутацій, до шкідливих звичок, забрудненого навколишнього середовища і стресу. 

Напружилися? Не переживайте, існують легкі та незатратні способи, які подовжать активну роботу мозку і збережуть його у тонусі ще на довгі роки!

Фізична активність

Навіть найпростіша ходьба вивільняє у мозку спеціальний білок остеокальцин – саме він відповідає за зміцнення нейронних зв’язків. Тільки не поспішайте одразу у спортзал, адже великі фізичні навантаження, навпаки, лише пришвидшують старіння. 

Якщо ви офісний працівник – щоденна невеличка розминка вам просто необхідна! Регулярні заняття спортом знижують вірогідність руйнування мозкових клітин аж на 12,7%! Така зміна діяльності допоможе підтримувати тіло в формі, а мозку – швидше утворювати нові нейронні зв’язки. Не любите спорт? Тоді радимо поєднувати користь із задоволенням – потанцюйте. Вивчення нових рухів, комбінацій і па «запустить» ваш мозок!

Гуляйте на свіжому повітрі

Немає часу на танці? Замініть поїздку у транспорті на пішу прогулянку. Нейрофізіологи радять щодня «вигулювати» мозок по 40 хвилин. Свіже повітря заспокоює дихання, приводить серцевий ритм у норму і покращує кровообіг. Головне – гуляйте регулярно, бо ж «вилазка» раз на місяць не дасть ніякого ефекту! 

Будуйте свій маршрут через парки і сквери, подалі від промислових районів та доріг. Інакше ризикуєте не «омолодити» мозок, а навпаки, заробити кисневе голодування. 

Щодня вивчайте щось нове

Наш мозок старіє не просто так: з часом велика кількість інформації забувається і нейронні зв’язки руйнуються. Щоб запобігти цьому, потрібно щодня його «прокачувати». 

Тренуйте свою увагу, пам’ять, швидкість реакції. У нагоді може стати перевірений шкільний метод: вивчення віршів або читання книг. А математичні задачки, кросворди і логічні головоломки взагалі віднімуть вам років 20! 

Чудовий варіант – вивчення іноземної мови. Нові знання та досвід не лише закріплюватимуть старі зв’язки у мозку, але й створять нові нейрони. За запам’ятовування слів відповідає гіпокамп – саме ця ділянка мозку є «наймолодшою з усіх», її й тренуйте. 

Дотримуйтеся дієти

Якщо ви любите тістечка, випічку та «серйозну» їжу – доведеться робити вибір: смаколики чи юний мозок. Щоб уповільнити старіння головного центру, доведеться обмежувати шкідливі продукти. 

Дослідники із університету Кентуккі рекомендують дотримуватися низьковуглеводної дієти із високою концентрацією жирів – саме вони покращують мікрофлору кишечника, збільшують мозковий кровотік і знижують рівень цукру в крові. Усе це призводить до очищення нейронних тканин і зменшує ризик захворювання на Альцегеймера. 

Уникайте стресу й покиньте шкідливі звички

Зі створенням нових нейронних зв’язків розібралися. А як же їх вберегти? Намагайтеся спокійніше реагувати на непередбачувані ситуації та частіше «випускайте пар». Тільки пар, а не сигаретний дим – куріння прискорює старіння мозку на 14%. Якщо ж ви викурюєте більше двох пачок на день, то ризик руйнування мозку у віці 60-70 років збільшується удвічі.

Зняти стрес вам допоможе спілкування із близькими. Так ви натренуєте емоційний інтелект і «прокачаєте» ту ділянку мозку, яка відповідає за емоційні реакції та раціональність. Уникайте соціальної ізоляції та частіше зустрічайтеся із друзями!

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Дивись матч «Динамо» - «Полісся» на телеканалі 2+2
На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Читати більше