Найстрашніші замки України

Найстрашніші замки України
Поширити в соціальних мережах:

Плануєте святкувати Хелловін? Хочете, щоб цей день був незабутнім та містичним? Пропонуємо вам добірку найцікавіших та наймоторошніших куточків України!

Підгорецький замок (Львівська область) 

400-річним Підгорецьким замком блукає привид Білої пані, напівпрозорий, у білих шатах та з чорним обличчям. Відповідно до легенди, багато років тому власник замку, старий польський граф, живцем замурував у його стіні свою дружину Марію. 


Золочівський замок (Львівська область) 

Цей замок виконував безліч функцій: його використовували в якості фортеці, королівської резиденції, панської садиби, навчального закладу. Але найстрашніші моменти історії цього замку пов'язані з періодом, коли фортеця використовувалася в якості в'язниці. Перетворили Золочівський замок на тюрму австрійці, однак найжахливіші знущання над полоненими зафіксовані під час перебування НКВДистів. Найжорстокіші тортури, замуровані живцем в стіни люди – все це не могло не вплинути на енергетику замку. Трохи пізніше на території замку з'явився привид. Очевидці описують його як високого чоловіка в довгому плащі з капелюхом на голові.



Олеський замок (Львівська область) 

Один з найстарших замків на території України, побудований ще в XIV столітті, також має свого привида. Згідно з легендою, замком блукає привид Адама Жолкєвського, юнака, який закохався в дочку власника замку. Однак суворий батько не дав згоди на шлюб, тому Адам наклав на себе руки. Оскільки юнак був самогубцем, його не поховали на кладовищі, а викинули в болото біля замкових стін. З того часу його душа знаходиться між двома світами і не може знайти спокій.



Замок Паланок (Закарпатська область) 

Колишня резиденція Трансільванського князівства має надзвичайно багату історію. Тут підписувалися міжнародні документи, укладалися мирні договори, проходили народні повстання. Збудований ще в 1300-х роках, замок став справжнім пам'ятником історії. Він пережив незліченну кількість своїх господарів і мешканців, десятки штурмів і облог, проте зберігся майже в ідеальному стані до наших днів. А ще Мукачівський замок може розповісти вам історію про замурованою в стіну дочки графа Другетті. Батько вчинив це, коли дівчина видала таємницю підкорення замку польським завойовникам, закохавшись у військового.

Прославили Паланок також дві жінки – Софія Баторі та Ілона Зріні. Свекруха і невістка, правлячи замком, постійно ворогували між собою. Але якщо Ілона увійшла в історію як хоробра захисниця замку, то Софію Баторі спіткала страшна слава. Жінка пристрастилася до людської крові та вбивала заради неї 13-річних дівчат.

У 1789 році замок Паланок перетворили на в'язницю для політичних в'язнів, тому кам'яні стіни пам'ятають ще більші муки, стогони і кров.



Хустський замок (Закарпатська область) 

Побудований в XI столітті для захисту від половців, Хустський замок був зруйнований під час татаро-монгольської навали. Саме з тим часом пов'язують появу перших привидів, які й досі блукають руїнами замку та лякають туристів й місцевих жителів. За легендою, місцевий воєвода, не впізнавши свого сина після татарського полону, вбив його. Усвідомивши, що він зробив, правитель наклав на себе руки. Від горя зводить рахунки з життям і сестра убитого юнака. Очевидці кажуть, що саме привид дівчини можна зустріти у замку й сьогодні.

Однак, це не єдина містична історія, пов'язана з Хустським замком. Виявляється, цим замком володів предок румунського Влада Дракули, граф Драго.


Дубенський замок (Дубно, Рівненська область) 

Кажуть, що галереями цього замку й досі бродить дух княжни Беати, племінниці власника міста князя Острозького, яка, за легендою, врятувала його. На початку березня 1577 року в замку мало відбутися весілля Беати. Але до Дубна підійшли татари і взяли замок в облогу. Тоді розлючена наречена вистрілила з гармати і влучила просто в ханський намет. Налякані татари залишили Дубно.



Таврійська садиба (Запорізька область) 

Західна Україна відома своїми замками, Східна ж – сімейними резиденціями і садибами. Так, у Запорізькій області знаходиться Таврійська садиба, більш відома як замок Попова. Будинок названий на честь першого власника генерала Василя Попова. З садибою пов'язано кілька легенд. Кажуть, що циганка передбачила Василю Попову швидку смерть одразу ж по закінченню будівництва. І дійсно, по завершенню будівництва, яке розтягнулось на 5 років, Попов раптово помер.

Є в Таврійській садибі і свій привид. Працівники музею розповідають, що інколи чують кроки і зітхання жінки, а одного разу охоронець побачив привид дами, одягненої в грузинських одягу. Вважається, що це привид родички господарів будинку – грузинської княжни Олени Іракліївни Ратішвілі. Спускаючись по крутих сходах вежі, вона підвернула ногу і впала.


Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
«Загублений світ»: Історія, що не має права бути забутою - Каховська ГЕС
«Загублений світ»: Історія, що не має права бути забутою - Каховська ГЕС

Про зруйновану Каховську ГЕС, яка утримувала одне з найбільших водосховищ Європи…

Читати більше