Любите морепродукти? Тоді ви регулярно їсте пластик

Любите морепродукти? Тоді ви регулярно їсте пластик
Поширити в соціальних мережах:

З'ясувалося, що любителі морепродуктів щорічно з'їдають до 11 тисяч часток пластику. Частково пластик осідає в тілі, викликаючи проблеми зі здоров'ям.

Морепродукти традиційно вважаються дуже корисними для здоров'я. Однак проведений в Бельгії експеримент ставить це під сумнів.

Вчені з Гентського університету провели дослідження, які показали, що в середній порції мідій міститься приблизно 90 крихітних шматочків шкідливого матеріалу, а в шести устрицях – 50. Всьому виною, звичайно, забруднення Світового океану.

Проблема в поганому екологічному стані – Світовий океан дуже сильно забруднений пластиковим сміттям. Подекуди ці відходи утворюють так звані «острови». Разом з водою частинки пластику потрапляють в організм риб і інших мешканців морів. Наприклад, мідії пропускають через себе до 20 літрів води на добу, отримуючи тим самим не тільки їжу, але і відходи. Осідаючи у тваринах пластик потрапляє в організм людини. Фахівці підрахували, що більше 99% пластика виводиться природним чином, але якась частина все ж поглинається тканинами і накопичується.

Ретельний аналіз показав, що найдрібнішими пластиковими частинками сьогодні заражені практично всі мешканці океану. Розтертий хвилями в дрібний пил пластик застряє у клітинах організму назавжди. Таким чином, кожен, хто їсть рибу, молюсків або водорості, проковтує і ці мікроскопічні частинки пластику.

Якщо проблема забруднення Світового океану збільшиться, то до кінця цього століття кожен любитель морепродуктів (неважливо, елітної або звичайної якості) буде з’їдати 780 тисяч часток пластику щорічно, і як мінімум 4000 з них застрягнуть в його тілі назавжди.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше