Коли легенда виявилася правдою: в горах Польщі знайшли скарб відьмака-шахрая, якого вважали вигадкою

Коли легенда виявилася правдою: в горах Польщі знайшли скарб відьмака-шахрая, якого вважали вигадкою
Поширити в соціальних мережах:

Мова про Антонія Ячевського, який жив у 17-18 сторіччі…

Після двох років очікування влада Польщі оголосили про захопливу знахідку – схованку золотих та срібних монет, які, можливо, належали шахраю, про якого розповідала місцева легенда протягом століть. Захований скарб знайшли за допомогою металошукача ще у 2022 році в гірському масиві в південно-центральному регіоні країни.

Як пише Воєводське управління охорони пам'яток у Кельце в Фейсбук, дослідники вважають, що монети належали відомому шахраю Антонію Ячевському, який, за легендою, обманював мешканців міста. Протягом кінця 17-го та початку 18-го сторіччя він був відомий як «відлюдник, авантюрист та аферист», який залучав людей до свого гірського поселення, обіцяючи лікування та захист від епідемії чуми, що тоді охопила Польщу. В обмін на свої «цілющі практики» він отримував золоті та срібні монети.

Хоча влада врешті-решт затримала Ячевського і засудила його до довічного ув'язнення, легенда про його скарби залишалася живою. А тепер, після століть, цей скарб знайшли. Окрім золотих і срібних монет, дослідники також виявили і золотий гамбурзький дукат 1648 року, який, ймовірно, носили як медальйон.

выавав

Фото: Wojciech Siudowski, WUOZ Kielce

Експерти підтверджують автентичність цих знахідок, що є важливим свідченням існування такої особи, як Антоній Ячевський.

«Ми довго чекали, щоб оголосити про цю знахідку, майже два роки, але воно того варте, сьогодні ми можемо сказати, що ми підтвердили справжню історію певної легенди», — каже президент Świętokrzyska Exploration Group, яка виявила скарби, Себастьян Грабовець.

Хоча влада ще не повідомила, скільки монет було знайдено, вже очевидно, що це історичне відкриття варте уваги. Дослідження ще триває, і можливо, ще багато цікавого можна дізнатися про цей загадковий період в історії Польщі.

Читай також:

Фото: Świętokrzyska Exploration Group

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

В США жив кіт, який передбачав смерть: чотирилапий провидець мешкав в будинку для літніх людей
Руйнувала мечеті та роздавала землі росіянам в Криму: як Катерина ІІ знищувала історію Кримського ханства?
Руйнувала мечеті та роздавала землі росіянам в Криму: як Катерина ІІ знищувала історію Кримського ханства?

Також російська імперія перейменовувала поселення та зносила пам’ятники…

У грі захищає людство від монстрів, а в житті зупиняє росіян: як працює нова турель від українських винахідників?
Шокуюче відкриття вчених: під Північним Льодовитим океаном кипить рідина з температурою 300°C
Читати більше