Генетична загадка: вчені провели дослідження і розкрили таємницю людей, які не хворіють на COVID-19

Генетична загадка: вчені провели дослідження і розкрили таємницю людей, які не хворіють на COVID-19
Поширити в соціальних мережах:

Одним з ключів до уникнення хвороби є…

Нове дослідження показує, що версія певного гена імунної системи забезпечує захист від коронавірусної інфекції у деяких людей, пише видання Science. Близько 20% людей, інфікованих вірусом COVID-19, повідомляють, що не почуваються хворими, і дослідники давно прагнули розгадати, чому деякі особи залишаються без симптомів. За новим дослідженням, опублікованим в Nature, одним з ключів до уникнення хвороби є певний генетичний варіант імунної системи, який наявний лише у деяких людей.

Цей генетичний варіант знаходиться в генах людського лейкоцитарного антигену (HLA), які кодують білки, допомагаючи організму боротися з патогенами. Коли вірус оселяється в клітині, білки HLA на її поверхні відображають фрагменти вірусних білків, що викликає імунну систему. Т-клітини, які «пам'ятають» патогени, розпізнають і інактивують інфіковану клітину, зупиняючи розмноження вірусу.

Дослідники припускали, що гени HLA можуть впливати на тяжкість інфекції коронавірусу, але підтверджено це не було. Вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско разом із співавторами вирішили дослідити це питання. На жаль, через локдауни, провести лабораторні експерименти з суб'єктами стало неможливо. Вони обрали безконтактний підхід і залучили майже 30 000 донорів кісткового мозку, які вже пройшли тести на визначення рівня HLA. Учасники використовували мобільний додаток для запису будь-яких симптомів, включаючи легкі прояви, які зберігалися не менше 3 днів.

З понад 1400 досліджених з позитивним результатом тесту на COVID-19, 136 повідомили про відсутність симптомів. З цієї групи 20% мали одну версію гена HLA-B, відому як HLA-B15:01. Порівняно, тільки 9% з тих, хто мав симптоми, мали цей варіант. Учасники з двома копіями HLA-B15:01, успадкованими від кожного з батьків, мали вісім разів менше шансів страждати від симптомів, порівняно з людьми, у яких були інші різновиди HLA-B.

Для з'ясування, як варіант HLA-B попереджає симптоми, дослідники звернулись до зразків крові, зібраних до пандемії. У 75% донорів крові з HLA-B*15:01 Т-клітини виявили фрагмент спайкового білка SARS-CoV-2, що дозволяє вірусу проникати в клітини. Ці результати свідчать, що після застуди, викликаної сезонними коронавірусами, які є родичами SARS-CoV-2, люди з цим варіантом HLA-B отримують певний ступінь імунітету проти подібних коронавірусів, включаючи SARS-CoV-2.

Хоча цей генетичний варіант не захищає людей від зараження SARS-CoV-2, його реакція є настільки швидкою, що дозволяє організму очистити вірус до появи симптомів. Вчені зауважують, що дослідження може сприяти розробці нових вакцин або методів лікування COVID-19.

Це перше дослідження, яке показує, що сезонні коронавіруси можуть підготувати Т-клітини до боротьби з SARS-CoV-2. Імунологи визнають важливість цього відкриття та підкреслюють, що Т-клітини можуть забезпечити захист від хвороби.

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Реслінг-шоу Backlash France покажуть на Київстар ТБ у вільному доступі: коментуватимуть Бєлкін та Новак
«Загублений світ»: вражаючі рекорди українців під час війни
«Загублений світ»: вражаючі рекорди українців під час війни

Про тих, хто своїми здобутками та жагою до перемоги щодня підвищують статус України…

Динозаври в Україні: історична знахідка на Київщині змінює уявлення про наші прадавні території
Розкриття таємниці 300-річної муміфікованої русалки: вчені встановили походження цієї таємничої істоти
Містечко турботи: історія створення в Україні унікального місця для українських пенсіонерів
Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Колос»
Читати більше