Про знищені та пошкоджені документи у війні: як нині працюють державні архіви України

Про знищені та пошкоджені документи у війні: як нині працюють державні архіви України
Поширити в соціальних мережах:

Якою є ситуація з українськими архівами?

Анатолій Хромов, очільник Державної архівної служби України, в інтерв’ю програмі Studio ČT24 Česka Televize поінформував про стан архівів, їх збереження під час війни та сучасне бачення подальшого розвитку:

«Говорячи про ситуацію з українськими архівами, які опинилися на окупованій державою-агресором території, Анатолій Хромов відзначив, що ще у 2014 році росія в порушення міжнародного права та свого власного законодавства у сфері архівів та інформації, без проведення експертизи цінності, незаконно привласнила документи держархівів в АР Крим та м. Севастополя, а також держархівів Донецької та Луганської областей, які не були евакуйовані, включивши їх до складу архівного фонду росії. На території ДНР/ЛНР було створено такі собі «квазі» архіви. При цьому, документи створені за часів незалежності України з 1991 по 2014 рік також були визнані державою-агресором документами з історичного минулого росії»

У той же час, на території підконтрольній Україні діють державні архіви Донецької та Луганської областей, до системи яких увійшли архівні відділи, розташовані на цій території.

«Від початку війни росії проти України архіви опинилися під загрозою знищення внаслідок крадіжок російськими окупантами та бомбардувань. Державна архівна служба України, українські архівісти роблять все можливе задля збереження документальної спадщини держави та їх евакуації», - розповів очільник Державної архівної служби

Водночас за попередньою інформацією, документи архівного відділу у Волновасі викрадені та переміщенні окупантами до Донецька.

На питання щодо перспектив зацифрування документів українських архівів, Хромов відповів, що це один з пріоритетних напрямів діяльності архівів, завдяки якому забезпечується збереження документів у т. ч. за допомоги та безпосередньої участі українських та іноземних партнерів серед яких установи Польщі, Чехії, США, Ізраїлю та інших. Іноземні партнери надають також допомогу у збереженні цифрової інформації на своїх серверах у хмарних сховищах.

Анатолій Хромов розповів, що через війну росії проти України архіви вже мають непоправні втрати. Серед них втрачені назавжди документи колишнього КДБ, що зберігалися в архівному відділі УСБУ Чернігова про осіб, що постраждали від репресії за часів тоталітарного режиму колишнього СРСР. Хоча у  більшості випадків внаслідок бойових дій та бомбардувань постраждали архівні будівлі, робочі кімнати, а не архівосховища та власне документи.

Він також зазначив, що не зважаючи на воєнний стан, українські архіви продовжують комплектуватися новими документами, зокрема, враховуючи досвід відповідної роботи зі створення документальних колекцій про перебіг та наслідки COVID-19 на території України, архіви розпочали ініціативне документування подій широкомасштабної агресії росії проти України.

Своєю чергою, Анатолій Хромов зауважив:

«Метою українських архівів є збереження цілісного комплексу різноманітних за формою та походженням документів, що дасть можливість через 100, 200 років нашим нащадками всебічно дослідити всі аспекти розвитку України та життєдіяльності українців, у т. ч. отримати доступ до інформації про події російсько-української війни»

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Під маскою пропаганди» розкриє деталі методів «Фургон з оркестром» та «Багаторазове повторення»
Біонічні протези: коли людина керує штучною рукою силою думки
Біонічні протези: коли людина керує штучною рукою силою думки

Новітні розробки дозволяють не лише відновити функціональність втрачених кінцівок, але й…

Business Breakfast з Володимиром Федоріним від Forbes відтепер доступний на Київстар ТБ
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину

Все завдяки санкціям та злагодженій роботі ЗСУ, СБУ та ГУР…

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

Читати більше