Акумуляторна батарея, яку можна подавати як закуску: вчені створили акумулятор з їстівних речовин

Акумуляторна батарея, яку можна подавати як закуску: вчені створили акумулятор з їстівних речовин
Поширити в соціальних мережах:

Це перша функціональна батарея, виготовлена із різноманітного списку інгредієнтів…

Вчені продовжують розвивати електроніку, яка може безпечно контролювати та лікувати наше здоров'я зсередини тіла. На жаль, вживлювати ці мініатюрні медичні гаджети не завжди просто. Але, як повідомляє видання Sciencealert з посиланням на дослідження, опублікованому в статті на Advanced Materials, тепер існує новий тип акумуляторної батареї, яка може допомогти в цьому. Виготовлена із повністю їстівних речовин, вона може безпечно розчинятися в шлунку, коли виконає все, що потрібно.

Прототип пристрою, описаний у новому дослідженні, працює при нешкідливій напрузі 0,65 вольт і забезпечує струм 48 мікроампер протягом 12 хвилин – у діапазоні, необхідному для живлення крихітної електроніки.

«Майбутнє потенційне використання варіюється від їстівних схем і датчиків, які можуть контролювати стан здоров’я, до живлення датчиків для моніторингу умов зберігання харчових продуктів, — розповів старший автор статті Маріо Кайроні, дослідник молекулярної електроніки з Італійського технологічного інституту. – Більше того, враховуючи рівень безпеки цих батарей, їх можна використовувати в дитячих іграшках, де існує високий ризик проковтування».

Це перша функціональна акумуляторна батарея, виготовлена із різноманітного списку інгредієнтів, яку можна подавати як закуску. Її компоненти включають вітамін рибофлавін для анода акумулятора (його «негативний» кінець) і добавку кверцетин як катод («позитивний» кінець). Електроліт (який генерує електричний заряд) виготовляється з розчину на водній основі, а сепаратор (який запобігає коротким замиканням) виготовляється з норі, морських водоростей, які можна знайти в суші-ресторанах.

Активоване вугілля, яке часто використовується для лікування отруєнь, включено для підвищення електропровідності, тоді як зовнішні контакти, які передають електроенергію на інший пристрій, виготовлені з бджолиного воску, з’єднаного з харчовим декоративним золотом.

Акумулятор зберігає свій заряд протягом десятків циклів, хоча для заряджання він повинен бути поза корпусом. Створений прототип має розмір приблизно квадратний сантиметр (0,155 квадратних дюймів), але команда вже працює над тим, щоб зробити його меншим.

«Насправді ми вже розробляємо пристрої з більшою ємністю та зменшуємо загальний розмір», — каже Кайроні.

Якщо вам коли-небудь доводилося вставляти всередину камеру чи інший пристрій, ви знаєте, що ці сканування, незважаючи на те, що вони надзвичайно важливі для виявлення захворювань, не є найзручнішими. Це одна з областей, де ця їстівна батарея може допомогти.

Інший – у сфері моніторингу якості харчових продуктів: пристрої можна використовувати для перевірки безпечності харчових продуктів і відповідності необхідним стандартам, поки вони фактично знаходяться в кишечнику, перш ніж пристрій для моніторингу перетравлюється разом з їжею.

Дослідники, які стоять за прототипом, сподіваються, що їхня робота призведе до подальших розробок у цій галузі, наприклад, із використанням більших акумуляторів для зберігання енергії.

«Хоча наші їстівні батареї не будуть живити електромобілі, вони є доказом того, що батареї можуть бути виготовлені з безпечніших матеріалів, ніж поточні літій-іонні батареї, — говорить один із співавторів дослідження Іван Іліч, науковець із сталого зберігання енергії з Італійського інституту технологій. – Ми віримо, що вони надихнуть інших вчених на створення безпечніших батареї для майбутнього».

Читайте також:

Фото: Istituto Italiano di Tecnologia

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше