Режисер Денис Тарасов про знімання серіалу «Евакуація» та військову службу головного героя Костянтина Темляка

Евакуація
Режисер Денис Тарасов про знімання серіалу «Евакуація» та військову службу головного героя Костянтина Темляка
Поширити в соціальних мережах:

Ця стрічка – українська воєнна реальність, з викликами та небезпеками…

1 жовтня, у День захисників і захисниць України, о 22:00 телеканал 2+2 покаже чотирисерійну воєнну драму, зняту за підтримки держави.

Це історія про вчителя інформатики з Польщі Марюса, який вирушає на пошуки та порятунок своєї 12-річної доньки Марії з окупованого російською армією Маріуполя. Українська воєнна реальність, з викликами та небезпеками, змінює чоловіка: зі скромного та нерішучого вчителя він перетворюється на справжнього героя свого часу.

Марюса зіграв 30-річний український актор Костянтин Темляк, який у травні 2024 року вступив до лав ЗСУ. У стрічці також знялися Леся Самаєва, Ніколь Немчик, Катерина Варченко, Тетяна Злова, Лілія Цвєлікова, Євгеній Ламах, Роман Ясіновський, Євген Єфремов, Михайло Войчук, Сергій Сміян, Денис Шевченко, Тамара Морозова, Костянтин Корецький, Валерія Фокіна, Сергій Журавльов, Інна Мірошниченко, Олег Стефан, Владислав Писаренко, Володимир Гладкий, Сергій Сміян, Денис Шевченко та інші. 

выава

Наталія Корецька, Денис Тарасов, Костянтин Темляк та Леся Самаєва

Режисер Денис Тарасов розповів, як знімали мінісеріал на деокупованих територіях та де зараз служить Костянтин Темляк.

«Для мене це був дуже цікавий проєкт. Показати війну та військові дії без пострілів, вибухів і спецтехніки, мені здається, набагато важче, ніж з усім цим, - розповідає Денис Тарасов. - В першу чергу, це драматична історія про людину, яка під час пошуків своєї дитини проходить складний шлях трансформації».

Де знімали стрічку?

В основному під Києвом, в деокупованих селах Макарівської та Бучанської громад, що були розбиті й розбомблені росіянами. Там майже всі паркани були посічені кулями, осколками ракет… Деякі двори вщент знищені, на подвір’ї залишилися лише купи каміння.

В одному із сіл ми знімали в хаті жінки, яка пережила окупацію. Вона майже місяць просиділа в підвалі, поки її будинок займали російські солдати. Вона жила в тому будинку, коли ми знімали «Евакуацію», розповідала на майданчику багато історій. Чесно кажучи, було моторошно навіть перебувати там, усвідомлюючи, що тут були ті покидьки, що вони могли чинити: кого розстрілювали, кого катували.

ямчмяч

Як така атмосфера впливала на акторів?

Наш головний актор – Костя Темляк – один із найкращих акторів свого віку в Україні – дуже чутливий і чуйний, пропускав усе через себе. У нього самого рідні в окупації і це складна ситуація для нього.

Костянтин зараз служить в лавах ЗСУ, підтримуєте з ним зв‘язок?

Звісно. Не можу розкривати деталі, лише скажу, що він в аеророзвідці, з ним все добре. Коли є можливість, він відповідає на повідомлення.

Як змінилося знімання порівняно з довоєнним періодом?

Дуже сильно змінилися відчуття себе у просторі та в кадрі. Раніше, знімаючи про війну, ми цим бавилися, не розуміючи, як це може бути насправді. А коли триває третій рік повномасштабної війни, ти вже по іншому вибудовуєш кадр, актори це не просто грають, а передають емоції та відчуття, часто з пережитого досвіду.

Чи погоджуються актори грати росіян?

Спочатку була довга дискусія з цього приводу, бо справді актори відмовлялися: «Як це ми будемо грати росіян, ми не хочемо! Це ж покидьки, тварюки!». Але я кажу: «То що знову будемо запрошувати російських акторів? Ми так довго боролися з цим, а тепер що робити?».

Це світ кіно – це художній світ, який ми створюємо, і актори це теж розуміють. Нам потрібно створювати такий контент, щоб люди розуміли і всесвіт розумів, хто такі росіяни, які вони покидьки, їх не має бути на нашій землі. 

Взагалі, акторам цікавіше грати антагоністів, поганців, адже це характер з багатьма гранями. Це цікаво втілювати з точки зору акторської майстерності.

ччмч

З якими викликами зіткнулися під час знімань?

Це була дуже важка робота з точки зору образів і зйомок. Ми знімали взимку, було холодно. Іноді знімали під обстрілами. Доводилося зупиняти процес і ховатися. Було непросто Кості Темляку, якому довелося вчити польську мову, займатися з репетитором, але в нього вийшло дуже переконливо.

Чому варто подивитися цей фільм?

Це про нашу реальність і сприйняття її світом. Людина з-за кордону потрапляє у світ війни, проходить складний шлях, від невідомості до повного  розуміння ситуації. Тобто це війна очима іноземця, який після побаченого й пережитого кардинально змінюється. Це фільм про дорослішання і про відповідальність, яку на себе може брати чоловік.

Воєнну драму «Евакуація» знято компанією «1+1 Продакшн» на замовлення державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України». 

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Таємниця отруєнь: як критики путіна помирають від «нещасного випадку» чи «синдрому раптової смерті»
Таємниця отруєнь: як критики путіна помирають від «нещасного випадку» чи «синдрому раптової смерті»

Опозиціонери, журналісти та активісти регулярно стають жертвами загадкових смертей…

Трагічна історія Марини Мнішек та її прокляття, що переслідувало династію Романових століттями
Трагічна історія Марини Мнішек та її прокляття, що переслідувало династію Романових століттями

Вона заручилася з людиною, яка претендувала на московський трон, але…

«Вибухи – це були найскладніші сцени»: режисер нового серіалу «Батя» про ексклюзивні подробиці знімань
Творчість після тортур: як ПТСР став поштовхом для найвідомішої фотографині Гуцульщини Параски Горицвіт?
Творчість після тортур: як ПТСР став поштовхом для найвідомішої фотографині Гуцульщини Параски Горицвіт?

Вона 10 років була у засланні в Сибіру, пережила тортури та відморозила ноги…

Загадковий корабель зі скарбами: у пустелі Намібії знайшли 500-річне судно, наповнене золотом
Історичні зрадники України: хто із видатних українців подарував нашу назву Російській імперії?
Читати більше