Олешківські піски та Сахара: вчені розглядають пустелі, як ключ до розгадки справжнього віку Землі

Загублений світ

Вчені вважають, що нашій планеті не більше 10 тисяч років…

Суперечки про створення світу та щодо кількості років нашій планеті постійну ведуться між прибічниками різних теорій створення всесвіту. Деякі із них кажуть, що відповіді можуть дати пустелі. Олешківські піски – одна із найбільших пустель у Європі. Її площа – понад 2 000 км². Саме пустелі на кшталт Олешківської, деякі вчені вважають доказом того, що Землі не більше 10 тисяч років.

У 1880-х роках Олешківські піски досліджував мікробіолог Павло Костичев і з’ясував, що ще на початку 18 століття вони були закріплені рослинністю – деревами. Тоді площа лісів по низі Дніпра складала понад 5 тисяч гектарів і вже за тридцять років скоротилася практично до нуля.

У 19 столітті на територію Херсонської області почали завозити овець, які не тільки з’їдають все, що можуть, але і розбивають ґрунт копитами. В результаті було знищено рослинний покрив, звільнено піски, а вітрова ерозія дала їм можливість розширюватися.

І Олешківська пустеля така не єдина. Кілька років тому вчені з Університету Меріленду опублікували результати цікавого дослідження. Виявляється за останні сто років площа пустелі Сахара збільшилася на 10% або на 700 тисяч км² - це більше ніж територія України.

Виходячи з цього слідує, що якби наша планета існувала 4,5 млрд років, то пустелі б захопили всю Землю. Про те, що Землі не більше 10 тисяч років, говорить і кандидат технічних наук Валерій Решетинський:

«Пам’ятаю, коли вчився у школі, Середній Азії було ще Аральське море. Сьогодні цього моря вже немає на карті – воно просто зникло. Причина цьому і ерозія, і швидкість осолення світового океану та багато інших факторів».

Тож скільки років Землі насправді? Варіанти різних науковців дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Новини

Всі новини
Це сталося в регіоні, де раніше вже зникло кілька десятків супутників…
Історія партизана, Героя України Володимира Жемчугова…
Дивитись більше