Кокаїн та тютюн в 3000-річних єгипетських муміях: звідки з’явились речовини, які, згідно офіційної версії, завіз Колумб?

Загублений світ

Ці шокуючі відкриття викликали багато запитань до існуючої історії світу…

Дослідження єгипетських мумій викликали сенсацію серед наукового світу. Німецька токсиколог Світлана Балабанова, проводячи аналізи, виявила сліди кокаїну та тютюну у рештках давніх єгипетських жриць і фараонів. Це викликало питання - як отруйні речовини, що зазвичай пов'язані з Південною Америкою, потрапили до давнього Єгипту.

Світлана Балабанова, разом зі своїми колегами, досліджувала мумії, беручи зразки волосся, тканин та кісток. Під час біохімічного аналізу вони виявили наявність кокаїну та тютюну у відповідних зразках.

«Я була просто приголомшена, адже зовсім не сподівалася знайти там кокаїн. Я була абсолютно впевнена, що сталася якась помилка», - зізналась токсикологиня Світлана Балабанова.

Вчена перевірила свої дослідження кілька разів, але кожен раз отримувала однаковий результат. Для підтвердження виявлених речовин вона використовувала тест, який застосовується поліцією у справах, пов'язаних із наркотиками. Такий аналіз вважається достатньо надійним для суду, оскільки речовини залишаються у волоссі місяцями, а після смерті – назавжди.

«Цей метод відправив до в’язниці багатьох злочинців. Тому, якщо у чиємусь волоссі виявили наркотики, вживання ним заборонених препаратів вважається доведеним для закону», - розповів токсиколог Джон Генрі

Шокуюче виявлення наркотиків і тютюну у давніх муміях викликало питання про те, як ці речовини потрапили до Єгипту тисячі років тому, коли міжконтинентальних зав’язків не існувало. Тому, отримані зразки Світлана Балабанова відправила у три різні лабораторії на повторний аналіз, але усі три дали однаковий результат, який шокував увесь науковий світ.

Більше подробиць про це дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Loading...

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Новини

Всі новини
Про тих, хто своїми здобутками та жагою до перемоги щодня підвищують статус України…
Вимушені переселенці вже наперед спланували, як будуть відбудовувати свої міста…
Дивитись більше