Євразійський тунель довжиною у 5 кілометрів став справжньою гордістю Стамбула

ДЖЕДАІ

Богдан Лазука поцікавився, скільки часу та грошей знадобилося на реалізацію переїзду та чому водії на нього тепер моляться.

Найшвидший варіант потрапити з Європи в Азію − це євразійський тунель. Автомобільний тунель, що проходить на глибині більше ста метрів через Босфор. Кількість водіїв, що користується цим інженерним дивом збільшується в арифметичній прогресії.

Довжина тунелю − п’ять з половиною кілометрів, будували його майже чотири роки. Водії на відкриття без перебільшення чекали з нетерпінням. Бо він дозволяє зберегти півтори години щодня.

Журналіст програми "ДжеДАІ" побачив унікальні експонати стамбульського Індустріального музею 

Будували тунель кілька турецьких і корейських компаній. Його вартість − один мільярд 250 мільйонів доларів. 285 з них − гроші турецького приватного бізнесу, а 960 − кредити від ЄБРР та інших європейських банків. Найближчі двадцять п’ять років тунелем керуватиме компанія, що брала кредити. Вона ж і отримуватиме дві третини від оплати за проїзд. Ще одна третина грошей потрапляє в державну скарбницю.

Це серце євразійського тунелю, так званий центр управління. Чотириста камер у автоматичному режимі слідкують за усім, що відбувається у тунелі. У випадку екстреної ситуації вони автоматично сигналізують до операторів.

У Стамбулі вирішили проблему автомобільних заторів

2017 року тунелем щодня проїжджало лише двадцять тисяч машин. Цього року вже 55 тисяч. Це вдвічі менше ніж розраховували власники аби встигнути окупити затрати. Утім за попередніми підрахунками, наступного року тунель таки стане рентабельним.

Конструктор зі Стамбулу розробив лімітовану серію швидкісних авто 

За підрахунками конструкторів щороку цей тунель економить двадцять п’ять мільйонів годин для турецьких водіїв. Вартість проїзду по ньому на наші гроші 120 гривень. Тож тепер розумієш значення прислів’я: час це − гроші.

Новини

Всі новини
18072023
ДЖЕДАІ
Є багато неправильної інформації про дії під час ДТП з падінням у воду…
17072023
ДЖЕДАІ
Велосипедистів в місті сприймають, як повноправних учасників дорожнього руху…
15072023
ДЖЕДАІ
Зустріти на мексиканських дорогах авто, на якому немає подряпин практично неможливо…
13072023
ДЖЕДАІ
За їзду у нетверезому стані передбачено найсуворіше покарання, але…
12072023
ДЖЕДАІ
Willys є одним із найвідоміших військових транспортних засобів у світі…
10072023
ДЖЕДАІ
Мексиканський уряд активно бореться зі злочинністю та наркотрафіком...
08072023
ДЖЕДАІ
США, Сербія, Болгарія, Литва та Латвія, Польща, Чехія, іще Чехословаччина, Німеччина…
Дивитись більше